1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye TANAP hisselerini arttırmak için başvurdu

Türkiye TANAP hisselerini arttırmak için başvurdu

Enerji Günlüğü - Türkiye,Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’ndaki(TANAP) hisselerini arttırmak amacıyla Azerbaycan tarafına başvuruda bulundu. Konuya...

Türkiye TANAP hisselerini arttırmak için başvurdu

Enerji Günlüğü - Türkiye,Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’ndaki(TANAP) hisselerini arttırmak amacıyla Azerbaycan tarafına başvuruda bulundu. 

Konuya ilişkin basına açıklamalarda bulunan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi(SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev taraflar arasında TANAP konusunda yeni pay dağılımı ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Abdullayev, '' Projede pay sahibi olan bütün taraflar hisselerini arttırmak istiyor. İhtimal ki Türkiye'nin yüzde 20 olan hisseleri biraz daha artacak.''dedi. Söz konusu artışın Azerbaycan tarafının kendi payından satışı konusunda müzakereler yürüttüğü ve henüz netlik kazanmayan Statoil ve Total petrol şirketleri ile yapılan görüşmeler sonucunda belli olacağını bildirdi.

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 20 PAYI BULUNUYOR

TANAP projesinde Türkiye'nin yüzde 20, Azerbaycan'ın ise yüzde 80 oranında katılım payı bulunuyor. Azerbaycan tarafı kendi hisselerinin yüzde 29'unun ( British Petrolium(BP) yüzde 12, Statoil yüzde 12, Total yüzde 5) satışı için petrol şirketleri ile görüşmeler yürütüyor. 

TANAP İÇİN İLK KAZMA GELECEK YIL VURULACAK 

Azerbaycan doğal gazını Avrupa'ya taşıyacak olan TANAP'ın inşasına gelecek yıl içerisinde başlanacak. Söz konusu projenin hayat bulması adına Azerbaycan ve Türkiye tarafından gerekli anlaşmalar imzalandı. İnşası 2017'de tamamlanması planlanan proje ile başlangıçta yıllık 16 milyar metreküp doğal gaz nakledilirken, 2023'te bu kapasite 23 milyar, 2026'da ise 31 milyar metreküpe kadar çıkacak. TANAP'la ilk merhalede taşınacak 16 milyar metreküplük doğal gazın 10 milyarlık bölümü Avrupa'ya nakledilirken, 6 milyar metreküpü ise Türkiye'ye verilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler