1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye Ukrayna’nın boğazlardan LNG sevkiyatına temkinli

Türkiye Ukrayna’nın boğazlardan LNG sevkiyatına temkinli

Enerji Günlüğü - Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk, boğazlar üzerinden sıvılaştırılmış gaz (LNG) sevkiyatıyla ilgili Türkiye’den yanıt alamadıklarını...

Türkiye Ukrayna’nın boğazlardan LNG sevkiyatına temkinli

Enerji Günlüğü - Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk, boğazlar üzerinden sıvılaştırılmış gaz (LNG) sevkiyatıyla ilgili Türkiye’den yanıt alamadıklarını ifade etti.

Boğazlar üzerinden Ukrayna terminaline LNG sevkiyatından yana olduklarını kaydeden Yatsenyuk, “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştüm ve ricayla başvurarak boğazlar üzerinden LNG sevkiyat olanaklarını görüşmemizi istedim. Fakat henüz yanıt yok. Eğer bizim ilgili böyle bir düzenlememiz olmazsa, bu durumda son bir kaç yılda planladığımız LNG projemizi gerçekleştirmemiz çok zor.” dedi.

Ukrayna Başbakanı, hükümet olarak LNG terminal tankerlerinin kiraya verilmesine ilişkin konuyu gözden geçirdiklerini kaydederek, “Fakat şimdilik her şey boğazlardan geçecek LNG sevkiyatına bağlı.” şeklinde konuştu.

Ukrayna doğalgaz konusunda Moskova’ya olan bağımlılığını azaltmak için alternatifler oluşturmaya çalışıyor. Bu bağlamda Ukrayna Türkiye’yi ana güzergahlardan biri olarak değerlendiriyor. Ukrayna bu amaçla boğazlar üzerinden tankerlerle LNG sevkiyatı yapmayı hedefliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 2012 yılında Kiev’e yaptığı ziyarette Ukrayna’nın alternatif çalışmalar yaptığını, boğazlardan tanker geçişinin büyük risk olduğunu belirtmişti.

Boğazların 150-160 milyon ton olan geçiş kapasitesinin dolduğunu ifade eden Yıldız, “Bunun arttığını ve onbinlerce ton sıvı doğalgaz taşıyan tankerlerin boğazlarımızdan geçişinin taşıdığı riski gözünüzün önüne getirin. Meydana gelecek bir kaza telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurur. Tarihi güzellikleriyle de doğal güzellikleriyle de insanlarıyla birlikte orada riske atabileceğimiz hiçbir değerimizi olmadığına inanıyorum. Ukrayna’nın tutumunu anlıyoruz. Onlar için alternatif çözümler sunabilmek için çalışmalar yürütüyoruz.” şeklinde konuşmuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler