1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye ve Azerbaycan elektrik ticareti altyapısı oluşturacak

Türkiye ve Azerbaycan elektrik ticareti altyapısı oluşturacak

TEİAŞ ve AzerEnerji, Türkiye ile Azerbaycan arasında elektrik enerjisi ithalat ve ihracat altyapısının oluşturulması için ortaklaşa uygulanacak bir yol haritası imzaladı.

Türkiye ve Azerbaycan elektrik ticareti altyapısı oluşturacak

Enerji Günlüğü - Azerbaycan ile Türkiye arasında elektrik enerjisi ithalat ve ihracat altyapısı oluşturulacak. Çalışmalar, TEİAŞ ve AzerEnerji tarafından bugün imzalanan bir yol haritasıyla hayata geçirilecek.

Türkiye ve Azerbaycan arasında elektrik enerjisinin ithalat ve ihracat altyapısının oluşturulması amacıyla “Türkiye-Azerbaycan Enterkonneksiyon” projesi hayata geçirilecek. TEİAŞ ve AzerEnerji arasında “Türkiye-Azerbaycan Enterkonneksiyon” projesine ilişkin ortaklaşa uygulanacak yol haritası imzalandı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan-Türkiye 3. Enerji Forumu’nda yaptığı değerlendirmede Azerbaycan ile Türkiye’nin elektrik alanındaki teknik işbirliği için çok önemli bir adımın atılacağını söyledi.

Türkiye’nin 2035 yılına kadar her yıl 5 bin MW güneş ve rüzgar, toplamda 60 bin MW’lık bir ilave kurulu güce ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Toplam 5 bin MW’lık denizüstü (offshore) rüzgar ve tüm jeotermal potansiyelimizi de devreye almak istiyoruz. Bunları yapabilmek için mevcut altyapımızı gerek iletim gerek dağıtım seviyesinde güçlendirmeyi hedefliyoruz. Elbette komşularımızla elektrik enterkonneksiyon kapasitemizi artıracak projelerimizi de önceliklendiriyoruz” ifadesini kullandı. 

“6 ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURDUK”

Bayraktar ayrıca sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye-Azerbaycan 3. Enerji Forumu kapsamında, hidrokarbonlar ve petrokimya, yenilenebilir enerji, maden konularının yer aldığı 6 çalışma grubu oluşturduklarını duyurdu. 

Bayraktar, “Nahçıvan-Yeşil Enerji Bölgesi” Uluslararası Konferansı’na katıldıklarını da belirterek, “Kardeş ülke Azerbaycan ile halihazırda devam eden iş birliklerimizi yenilenebilir enerji alanında da geliştirerek ilişkilerimize ivme kazandırmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

IĞDIR - NAHÇIVAN DOĞAL GAZ BORU HATTI’NIN TEMELİ ATILDI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı’nın temelini attı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, Azerbaycan'la enerji alanındaki ortaklığımızı daha da derinleştireceği gibi Avrupa'nın enerji arz güvenliğine de katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Hattın tamamlanması ile Nahçıvan’ın 500 milyon metreküplük yıllık doğal gaz ihtiyacının tamamı artık Türkiye üzerinden karşılanmış olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler