1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’nın temeli atıldı

Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’nın temeli atıldı

Maden arama, araştırma ve üretimi esnasında elde edilen sondaj karotları, numuneler, yerbilimleri verileri ve haritalarının arşivlenerek kullanıcıların hizmetine sunulacağı Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’nın temeli atıldı. 

Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’nın temeli atıldı

Enerji Günlüğü - Maden arama, araştırma ve üretimi esnasında elde edilen sondaj karotları, numuneler, yerbilimleri verileri ve haritalarının arşivlenerek kullanıcıların hizmetine sunulacağı Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’nın temeli atıldı. 

Türkiye madencilik çalışmaları kapsamında elde ettiği bilgileri artık dijital bir ortamda arşivleyecek. Bu kapsamda bugün Ankara’da Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’nın temeli atıldı.  

KAROT BİLGİ BANKASI MADENCİLİĞİMİZİN HAFIZASI OLACAK

Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası Temel Atma Töreni’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MTA’nın maden varlığı ile ilgili önemli verilerin elde edilmesi kadar arşivlenmesi ve saklanmasının da bir o kadar önemli olduğunu belirterek, açılışı yapılan karot bilgi bankası ile hem zaman hem de maliyet kayıplarının önüne geçileceğini kaydetti. Karot bilgi bankasının adeta madenciliğin hafızası olacağını vurgulayan Dönmez, “Günümüz dünyasında artık bilgi bir güç haline geldi, bilgiyi değer haline getirmek, onu işlemek sahada yapılan faaliyetler kadar büyük önem arzediyor. Bu maksatla 2018 yılında kurmuş olduğumuz Türkiye Yer Bilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’nı (TÜVEK) açarak madencilikte önemli bir adımı atmış olacağız. TÜVEK’le maden kaynaklarımızın arama ve üretim açısından tek tek sicillerini tutacağız. Maden arama, araştırma ve üretim esnasında elde edilen sondaj karotları, numuneler, yer bilimlerine ilişkin çeşitli verileri, haritaları yine burada arşivleyecek ve sektörün hizmetine kullanımına - keza akademisyenlerimizin - kullanımına açmış olacağız. Bir yerde karot bilgi bankamız madenciliğimizin hafızası olacak. Tüm jeolojik örneklere ait analiz ve bilgileri modern arşivde, bilgisayar ortamında saklayacağız” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler