1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye Yunanistan`a açtığı tahkim davasını kazandı

Türkiye Yunanistan`a açtığı tahkim davasını kazandı

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, dört yıl önce Yunanistan’ın kamu şirketi DEPA aleyhine açtığı tahkim davasını kazandı.Zor günler yaşayan Yunanistan'a...

Türkiye Yunanistan`a açtığı tahkim davasını kazandı

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, dört yıl önce Yunanistan’ın kamu şirketi DEPA aleyhine açtığı tahkim davasını kazandı.

Zor günler yaşayan Yunanistan'a bir kötü haber de Türkiye'den geldi. BOTAŞ'ın dört yıl önce Yunanistan doğalgaz dağıtım şirketi DEPA'ya sattığı doğalgazın borcunu ödemediği gerekçesiyle açtığı tahkim davası BOTAŞ lehine sonuçlandı.

RAKAM 100 MİLYON DOLAR CİVARINDA

Konu ile ilgili ilk açıklamayı yapan Enerji ve Tabii Kaynakla Bakanı Taner Yıldız, "Bizim adımıza sevineceğimiz, Yunanistan adına üzüleceğimiz haber vermek istiyorum. Dört yıl önce açtığımız bir tahkim davası vardı. BOTAŞ ve Yunanistan'ın milli şirketi DEPA arasındaydı. Paris'te bu dün sonuçlandı ve Türkiye'nin lehine karar açıklandı. Bu şu demek, biz biliyorsunuz Yunanistan'a doğalgaz ihraç ediyoruz. Kendi aramızdaki problemin uluslararası tahkime taşınmasıyla alakalı konu vardı. Dört yıldan bu yana sürüyordu. Dün de Türkiye'nin lehine sonuçlandı." dedi.

Bundan sonra BOTAŞ ve DEPA yetkililerinin kendi aralarında oturup formülü hesap edeceklerini belirten Yıldız, Türkiye'nin lehine olan kararın rakam olarak da açıklanacağını ve bu rakamın da 100 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.

YUNANİSTAN'A YARDIM ETMEK İSTERDİK AMA...

Yıldız, "Tabii biz Yunanistan'ın bu zor durumunda kendilerine yardımcı olmak isterdik ama takdir edersiniz ki vatandaşımızın, bizim ülkemizin çıkarlarının ön planda olduğunu ve bizim görevlerimizin de bu çıkarları koruma adına yürütüldüğünü söylemem lazım. Bu rakamlar hesaplandıktan sonra Sayın Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza durumu arz edeceğiz. Ondan sonraki gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz. Bunu da bayram öncesi ülkem adına sevindiğimiz bir nokta olarak arz etmek istiyorum." dedi.

BOTAŞ, Azerbaycan'dan aldığı doğalgazı Yunanistan'a satıyor ve bu doğalgaz için Azerbaycan'a yaptığı geriye yönelik fiyat farkı ödemesini Yunanistan'dan da talep etmiş ancak DEPA bu fiyat farkını ödemek istememişti.

Önceki ve Sonraki Haberler