1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye`de çıkan gaz 142 dolar daha ucuz

Türkiye`de çıkan gaz 142 dolar daha ucuz

Enerji Günlüğü - Türkiye’de doğalgaz üretimi ihtiyacın yüzde 1’ini karşılasa da yerli üretimin satış fiyatının ithalden ortalama 142 dolar daha...

Türkiye`de çıkan gaz 142 dolar daha ucuz

Enerji Günlüğü - Türkiye’de doğalgaz üretimi ihtiyacın yüzde 1’ini karşılasa da yerli üretimin satış fiyatının ithalden ortalama 142 dolar daha ucuz olduğu anlaşıldı. Trakya’da doğalgaz ve Güneydoğu Anadolu’da petrol çıkaran ABD’li enerji şirketi TransAtlantic Petroleum, bilançosunda Türkiye’de çıkardığı gaz ve petrolün yıllık ortalama satış fiyatlarına da yer verdi. Buna göre şirket, Türkiye’de çıkardığı bin metreküp doğalgazı 2012’de ortalama 308 dolardan sattı. Habertürk’e göre, Türkiye’nin ithal doğalgazın bin metreküpünü aynı yıl ortalama 450 dolardan aldığı dikkate alındığında, yerli üretimin tüketiciye daha ucuza mal olduğu anlaşılıyor.

180 GAZ KUYUSU BULUNUYOR

TransAtlantic, çıkardığı petrolün tamamını TPAO ve TÜPRAŞ’a satıyor. Ancak Türkiye’de çıkardığı doğalgaz, cirosunun yüzde 10’undan azını oluşturuyor. Bu nedenle doğalgazı kime sattığını yatırımcılarına bildirme zorunluluğu bulunmuyor. Trakya’da doğrudan ticari amaçlı gaz üretimi yapan 180 gaz kuyusu bulunan şirket, geçtiğimiz yıl 120 milyon metreküp doğalgaz çıkardı. Türkiye’de yerli doğalgaz ithalden daha ucuza satılsa da pazara hâlâ Kuzey Amerika’dakinden daha pahalıya sunuluyor. Bilançosunda rakam vermeyen şirket, “Kuzey Amerika’da daha ucuz fiyatla satış yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu. Şirket, Bulgaristan’da ürettiği doğalgazı da Türkiye’den daha ucuza sattı. Bulgar gazının bin metreküpü geçen yıl ortalama 147 dolardan satıldı. Ancak şirketin Bulgaristan’da gaz üretimi yok denecek kadar az; Türkiye’deki üretimi Bulgaristan’dan 125 kat fazla oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler