1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. “Türkiye’de rüzgar enerjisi için banka kredisi kolaylaştı”

“Türkiye’de rüzgar enerjisi için banka kredisi kolaylaştı”

Enerji Günlüğü - Dünya Rüzgâr Enerjisi Birliği Genel Sekreteri Stefan Gsaenger, Türkiye’de rüzgar enerjisi için banka kredisi kullanımının kolaylaştığını...

“Türkiye’de rüzgar enerjisi için banka kredisi kolaylaştı”

Enerji Günlüğü - Dünya Rüzgâr Enerjisi Birliği Genel Sekreteri Stefan Gsaenger, Türkiye’de rüzgar enerjisi için banka kredisi kullanımının kolaylaştığını dile getirdi.

Rüzgârın ucuz enerji türlerinden sayılmasına rağmen yasal garantiyle sübvanse edilmesinin gerekli olduğunu söyleyen Dünya Rüzgâr Enerjisi Birliği Genel Sekreteri Stefan Gsaenger, buna Türkiye'nin enerji politikasını örnek gösterdi. Deutsche Welle’ye konuşan Gsaenger, "Türkiye'de rüzgâr elektriğine ödenen yasal garantili sabit ücret borsada ödenen fiyatın altında. Türk meslektaşlarımız buna rağmen rüzgâr enerjisinin sübvanse edilmesinin önemli olduğunu ve fiyat garantisi sayesinde banka kredisi kullanmanın kolaylaştığını söylüyor. Türbinlerin ürettiği elektriği borsada satarak para kazanmaları mümkün. Ancak asgari fiyat garantisi, rüzgâr enerjisi tesislerinin finansmanı açısından son derece gerekli” dedi.

Önümüzdeki 20 yıllık dönemde dünya rüzgâr elektriği üretiminin 10 kat artacağını tahmin eden Gsaenger, “Bu da, sabit tüketim seviyesine göre dünyada kullanılan elektriğin yüzde 30'unun rüzgârdan kazanılması anlamına geliyor” diye konuştu. Gsaenger, rüzgar enerjisinin dünyaya hızla yayılmasının nedenlerini ise şöyle sıraladı: “Her şeyden önemlisi, rüzgârın yerli enerji kaynağı olması ve ithal edilmesinin gerekmemesi. Çevre dostu olması da önemli bir faktör. Aynı zamanda Avrupa ülkelerinde yerine getirilmesi gereken kapasite hedefleri de var. Bu öncelikle Romanya ve Polonya açısından önemli rol oynuyor. Ukrayna da öncelikle Rus gazına bağımlılığını azaltmak için rüzgâra ağırlık veriyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler