1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye’deki 4 ekoloji projesine Fransız desteği 

Türkiye’deki 4 ekoloji projesine Fransız desteği 

Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği Yeşil Düşünce Derneği, Doğal Yaşam Derneği, Yolda Girişimi ve Atölye, Deneme, Sanat ve Ekoloji Derneği'nin projelerine toplam 32 bin Euro’luk karşılıksız destek sağlayacak.

Türkiye’deki 4 ekoloji projesine Fransız desteği 

Enerji Günlüğü - Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından yayınlanan 2022 Çevre proje çağrısının kazananları belli oldu. Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği’nden verilen bilgiye göre Büyükelçilik son üç yıldır, çevre ve iklim sorunlarına karşı mücadele eden Türk sivil toplum kuruluşlarına (STK) proje çağrısında bulunuyor. Büyükelçilik, bu yıl da 13 Mayıs tarihinde çevre konularında proje çağrısında bulunmuştu. Çağrının amacı, Türkiye’yi küresel ısınmaya hazırlamak ve küresel ısınmanın etkilerini azaltmak amacıyla Türk kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına eşlik etmek. 

Açıklamaya göre 2022 yılının proje çağrısına, çok çeşitli konularda, yüksek kalitede projeler damga vurdu. Başvuran projeler, biyolojik çeşitliliğin korunması, küresel ısınmaya uyum sağlama ve etkisinin azaltılması, atık yönetimi, sürdürülebilir uygulamaların teşvik edilmesi, kamuoyunun çevresel meseleler hakkında bilinçlendirilmesi, doğal afet mağdurlarına psikolojik destek, vs. konularıyla ilgili. Jüri 1 Temmuz 2022 tarihinde yaptığı toplantıda 2022 yılının kazananlarını belirledi. Büyükelçilik’ten destek almayı hak eden dernekler ve geliştirdikleri projeler şöyle: 

Dernek/Girişim adı: Yeşil Düşünce Derneği

Proje adı: Geride kimseyi bırakma: Batı Karadeniz Bölgesinde iklim hareketini güçlendirme.  

Proje, küresel ısınmanın etkilerinin en çok hissedildiği iki bölge olan Kastamonu ve Zonguldak’ta, küresel ısınmaya uyum sağlamak ve etkisini azaltmak amacıyla sivil toplum kuruluşları ve kurumlar tarafından yürütülen faaliyetlere destek vermeyi hedefliyor.

Dernek/Girişim adı: Yolda Girişimi

Proje adı: Kültürel Peyzaj Temelli Değerlendirme: Türkiye’nin Ege kıyılarında doğa ve kültürün birlikte var olması

Proje, Türkiye’nin Ege bölgesinde, güçlü bir biyolojik çeşitliliğe sahip alanlar ile yerel uygulamalar (kültürel, sosyo ekonomik, çevresel vs.) arasındaki bağlantıyı araştırmayı hedefliyor. 

Dernek/Girişim adı: Atölye Deneme Sanat ve Ekoloji Derneği

Proje adı: İklim Projesi başlıklı çalıştay adlı 

Proje, Selçuk’ta (İzmir) ekolojik ve kültürel etkinliklerle çocukları çevre ve iklim sorunları hakkında bilinçlendirmeyi hedefliyor. 

Dernek/Girişim: Doğal Yaşam Derneği

Proje adı: Kadın ve Gençlik ile Kırsal Alanda Köklere Dönüş

Proje, Çan’da (Çanakkale) gençleri, kadınları ve yaşlıları sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor. 

32 BİN EURO’LUK DESTEK  

Fransa Büyükelçiliği’nin açtığı destek çağrısı sonucunda belirlenen 4 yere ekoloji derneğine toplam 32 bin Euro’luk katkı sunulacak. Karşılıksız sağlanacak destek, her bir derneğe en fazla 12 bin Euro verilecek şekilde bölüştürülecek. 

JÜRİ ÜYELERİ: 

- Tours Üniversitesi çevre düzenlemesi bölümü doktora öğrencisi ve Fransa Anadolu Araştırmaları Enstitüsünde (IFEA) araştırmacı Sibel Akyıldız 

- Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği’nde, çevre konularından sorumlu diplomatik müşavir Joseph Richard  

- Ankara bölgesi Ekonomi Servisi’nin sürdürülebilir kalkınma Ataşesi Berat Durmuş 

- Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği’nin sivil toplum işbirliği sorumlusu Romain Lachambre