1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye’den Avrupa’ya 63 milyar m3 Rus gazı geçebilir

Türkiye’den Avrupa’ya 63 milyar m3 Rus gazı geçebilir

Enerji Günlüğü - Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye üzerinden Avrupa’ya yılda 63 milyar metreküp gaz ihracatı yapılabileceğini söyledi. 

Türkiye’den Avrupa’ya 63 milyar m3 Rus gazı geçebilir

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Kuzey Akım 1’den gaz akışını kestikleri Avrupa ülkelerine Rus gazı verebilmek için Türkiye’de bir gaz ticaret merkezi kurulabileceği yönündeki açıklamanın yankıları ve tartışmaları sürüyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Moskova’da düzenlenen Rus Enerji Haftası kapsamında yaptığı konuşmada, Aleksandr Novak, Türkiye ile Rusya’nın enerji alanında son derece iyi ilişkilere sahip olduğunu yineledi. Rus yetkili, Türkiye üzerinden Avrupa’ya yılda 63 milyar metreküp doğalgaz ihraç edilebileceğini söyledi.

Güney Akım (Bugünkü TürkAkım’ın öncülü, hattın eski adı) yaklaşık 63 milyar metreküp kapasiteyle dört hat olarak planlandığını hatırlatan Novak “Bu potansiyel, talep olması koşuluyla Karadeniz ve Türkiye üzerinden Avrupalı tüketicilere gaz ulaştırmak için kullanılabilecek kapasitedir” ifadesini kullandı. Novak, Türkiye’de Rus gazı için bir merkez (Türkiye Gaz Hub'ı) kurulmasının değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu belirten Novak “Böyle bir ihtiyaç olursa ve tüm taraflar ilgi gösterirse, bence böyle bir proje değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı. 

TÜRK AKIM’A SALDIRI GİRİŞİMLERİ

TürkAkım boru hatlarına yönelik sabotaj girişimlerine de değinen Novak, “Boru hattının işletilmesi ilgili şirketin sorumluluğunda ve gerekli güvenlik hizmetine sahipler. Boru hattının emniyetli ve mevcut durumda güvenilir bir şekilde işletilmesi için çalışmaları mutlaka güçlendirilmiştir” dedi. 

Doğalgazda yüksek fiyatlar istemediklerini kaydeden Novak, “Çünkü fiyatlar yüksekse alternatif, yenilenebilir enerji kaynakları daha hızlı kullanılmaya başlanabilir” diye konuştu. Avrupalı siyasetçilerin, yapay bir doğalgaz arz sorunu yarattığını öne süren Novak, “Belki de en önemli konu, fiyatların normalleşmesi için Avrupa'daki kaynakların yeterliliğinin nasıl sağlanacağıdır” dedi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler