1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye’nin doğalgazdan elektrik üretimi yüzde 35 azaldı

Türkiye’nin doğalgazdan elektrik üretimi yüzde 35 azaldı

Türkiye’nin doğalgazdan elektrik üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 35 azaldı.

Türkiye’nin doğalgazdan elektrik üretimi yüzde 35 azaldı

Enerji Günlüğü - Türkiye elektrik üretiminde doğal gaz kullanımı 2022’de %35 azaldı. Bunda hidroelektrik ve kömür santrallerinde üretimin artması ve elektrik talebindeki azalış etkili oldu.

Rusya’nın Ukrayna işgali ardından dünya genelinde yaşanan enerji krizinde doğal gaz fiyatları dönem dönem çok yüksek seviyelere çıktı. Türkiye’de ise bunun dışında 2022 yılının Ocak ayında İran kaynaklı doğalgaz kesintisiyle başlayan krizle doğalgaz santrallerine sağlanan akışın azalmasına  neden oldu.

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember’in yayınladığı 2023 Türkiye Elektrik Görünümü Analizi’ne göre, 2022 yılında Türkiye’de doğalgazdan elektrik üretimi 40 TWh azalarak bir önceki yıla göre %35 düşüş gösterdi. 

Doğalgazdaki düşüşün başında 2021’deki kuraklıktan sonra artış gösteren hidroelektrik üretimi (+10 TWh) ve kömürden elektrik üretimindeki artış (+10 TWh) geliyor. Elektrik talebindeki 9 TWh’lik azalma da doğalgazdaki düşüşte rol oynadı. Türkiye’de aylık elektrik talebi yılın ikinci yarısından beri düşüş gösteriyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler