1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Türkiye'nin güneşte kurulu gücü 2030’da 38 GW’a çıkacak

Türkiye'nin güneşte kurulu gücü 2030’da 38 GW’a çıkacak

Enerji Günlüğü – Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücünün 2023 yılında en az 14 GW, 2030 yılında ise en az 38 GW’a yükselmesi bekleniyor.Uluslararası...

Türkiye'nin güneşte kurulu gücü 2030’da 38 GW’a çıkacak

Enerji Günlüğü – Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücünün 2023 yılında en az 14 GW, 2030 yılında ise en az 38 GW’a yükselmesi bekleniyor.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü GÜNDER, SOLARENA etkinliği çerçevesinde Türkiye’nin Güneş Enerjisi Yol Haritası’nı kamuoyuyla paylaştı. Etkinlikte 2030 yılında on katına, yani yaklaşık 38 GW düzeyine çıkması beklenen güneş enerjisi kurulu gücünün getireceği fırsatlar ve darboğazlar değerlendirildi. Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücünün 2023 yılında en az 14 GW, 2030 yılında ise en az 38 GW’a yükselmesi beklendiği ve bu büyümeyle birlikte sektörde birçok fırsatın yanında yeni sorunların da çıkacağı belirtildi.

Dünyada son on yılda güneş enerjisinde büyük bir sıçrama yaşandı. 2007 yılında 8 GW olan küresel güneş enerjisi kurulu gücü 2017 yılında 402 GW’a ulaştı. 2010 yılından bu yana PV solar panel fiyatları yüzde 83 oranında düşüş gösterirken, 2050’ye kadar yüzde 71 oranında ek bir düşüşün daha yaşanacağı tahmin ediliyor. 2020 yılında ise güneş enerjisi projelerinin fosil yakıta dayalı projelerin çoğundan daha ucuza elektrik üreteceği öngörülüyor. 

GÜNDER, bu istatistiklerin Türkiye’ye yansımalarını değerlendiren bir yol haritası hazırladıklarını ve bu yol haritasıyla; öngörülebilir bir gelecek kurulabileceğini bildiriyor. 

GÜNEŞ REKOR KIRIYOR

GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, Türkiye’de üretilen güneş panellerinin artık hem kalite hem fiyat olarak Çin ile yarışacak noktaya geldiğini belirtti. Güneş enerjisinin hem dünyada hem Türkiye’de rekor bir hızla büyüdüğünü kaydeden Telemcioğlu, Güneş Enerjisi Yol Haritası’nın bulgularını paylaşırken şunları söyledi, “Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücü 4 yılda 100 katına çıktı. Bu rekor bir artıştır. 2017’de ise Türkiye dünyada güneş enerjisi kurulu gücünü en çok artıran beşinci ülke oldu. Yine 2017’de güneş enerjisi Türkiye’de toplam 50 bin kişiyi istihdam etti. Güneş enerjisinin bu artış eğilimiyle birlikte sektörün önündeki fırsatlar da, zorluklar da artmaya başladı tabi. Güneş Enerjisi Yol Haritası ile sektörün bu zorluklarla başa çıkma yollarını aydınlatmayı hedefledik”.

İLETİM ALTYAPISI HAZIR

Telemcioğlu, sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu, düşük maliyetli ve herkesin enerjiye erişebildiği bir enerji geleceğinin anahtarının güneşte olduğunun altını çizdi ve “Güneş enerjisi üreticileri ve yatırımcıları, Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücünün 2023 yılında en az 14 GW, 2030 yılında ise en az 38 GW’a yükselmesini bekliyor. Yapılan analizler bu ölçekte bir artışın iletim sistemi tarafından da kaldırılabileceğini gösteriyor” dedi.

 

2020 SONRASI İÇİN ÖNGÖRÜLEBİLİR SÜREÇLERE İHTİYAÇ VAR

Sektörde birçok fırsatın yanında yeni sorunlar da çıkacağını kaydeden Faruk Telemcioğlu, zorlukların aşılabilmesi için Güneş Enerjisi Yol Haritası’nın anahtar çözümler ortaya koyduğunu belirtti ve konuşmasını şöyle tamamladı, “Güneş enerjisi maliyetlerindeki düşüşe rağmen hem makro, hem mikro düzeyde ufukta yeni zorluklar bizleri bekliyor. Güneş enerjisinin sürdürülebilir büyümesini sağlamak için yerli ve milli teknoloji ve üretime öncelik vermeli, elektrik üretiminde güneş enerjisinin payının artırılması için enerji politikalarıyla sanayi, istihdam ve teknoloji politikalarını bütüncül olarak değerlendirmeliyiz. Bunlar haricinde, yatırımların çoğalması ve sektörün sürdürülebilir olarak büyüyebilmesi için, 2020 yılından sonraki alım garantisinin şimdiden belirlenmesiyle piyasa öngörülebilirliğinin sağlanması gerekiyor”. 

Önceki ve Sonraki Haberler