1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye’nin ikinci FSRU terminali devrede

Türkiye’nin ikinci FSRU terminali devrede

Enerji Günlüğü - Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, 263 bin metreküp depolama alanına ve gazlaştırma kapasitesiyle dünyanın en büyüğü, Türkiye'nin de...

Türkiye’nin ikinci FSRU terminali devrede

Enerji Günlüğü - Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, 263 bin metreküp depolama alanına ve gazlaştırma kapasitesiyle dünyanın en büyüğü, Türkiye'nin de ikinci gemisi olma özelliğine sahip FSRU gemisi hizmete açıldı.

263 bin metreküp depolama alanı ile dünyanın en büyük FSRU gemisi olma özelliğini taşıyan Türkiye’nin ikinci yüzer LNG terminali, Botaş-Dörtyol FSRU (yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi) dün düzenlenen bir törenle hizmete açıldı. 

BOTAŞ Dörtyol Terminalinde düzenlenen açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçen yıl İzmir Aliağa’da Türkiye’nin ilk FSRU terminalini hizmete aldıklarını hatırlatarak, “Türkiye’nin ikinci FSRU terminalini hizmete alıyoruz. Dünyanın en büyük depolama kapasitesine sahip tesisimiz çok önemli bir konuma sahip. Dünyadaki standartların bir hayli üstündeki bu tesis, ülkemize hayırlı uğurlu olsun. FSRU sayesinde, gaz için binlerce kilometrelik boru hatları kurmadan, tüketim merkezlerine yakın yeni giriş noktaları oluşturuyoruz. Böylece doğalgaz üretim ve yatırımda, taşıma maliyetleri ile birlikte, işletme kayıplarını da minimuma indiriyoruz. Mevcut sisteme kısa sürede entegre edebilen FSRU tesisleri, arz güvenliğimize de önemli bir esneklik kazandırır. İşte bu tesis yarın bir gün bir sıkıntı olduğu zaman, gemimiz yüklenecek Trakya’da, Ege’de hizmete girecek. Bir gün içinde. Enerji üretimi ihtiyacı noktasında çok kıymetli bir yatırım” dedi. 

2016 yılbaşında, 34 milyon metreküp olan günlük LNG’den gazlaştırma kapasitesinin, 2016 sonunda yüzde 88 artış ile, 64 milyon metreküpe çıkarıldığını kaydeden Albayrak, 2017 yılında ise toplamda 117 milyon metreküpe ulaştırarak, 2 yıl gibi kısa bir sürede mevcut kapasitenin üç katının üzerine çıkarmayı planladıklarını ifade etti. 

DÜNYA GENELİNDE TOPLAM 29 FSRU GEMİSİ VAR

345 metre uzunluğundaki gemi, 55 metre genişliği ile dünyanın en büyük FSRU gemisi özelliğini taşıyor. Gemi, günlük maksimum 20 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip. Bir depo LNG ile Türkiye’nin yüzde 20’sinin günlük doğalgaz ihtiyacı karşılanıyor. Dörtyol ilçesinde bulunan BOTAŞ Terminalinin deniz kıyısına LNG taşıyan, FSRU gemilerinin yanaşabilmesi için 2.2 kilometre uzunluğunda iskele inşa edildi. Hareket edebilir olması sebebiyle, ihtiyaç duyulan bölgeye transferi sağlanan gemi, hem az maliyeti, hem de kısa sürede devreye girebilme özelliğini taşıyor. Dünya genelinde, 14 ülkede 29 FSRU gemisi bulunuyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler