1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye’nin iklim değişikliği performansı gelişti ancak düşük

Türkiye’nin iklim değişikliği performansı gelişti ancak düşük

Türkiye’nin iklim değişikliği performansını bu yıl geliştirdiği ancak bir önceki zayıf yanlarının devam ettiği kaydedildi.

Türkiye’nin iklim değişikliği performansı gelişti ancak düşük

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin iklim değişikliği performansını bu yıl geliştirdiği ancak bir önceki zayıf yanlarının devam ettiği kaydedildi.

Germanwatch tarafından NewClimate Institute ve İklim Eylem Ağı (Climate Action Network, CAN) kurumlarının katkısıyla hazırlananİklim Değişikliği Performans Endeksi 2021 (Climate Change Performance Index, CCPI) bugün yayınlandı. Endekse göre Türkiye, yenilenebilir enerjideki gelişmeler nedeniyle bu yıl altı basamak çıkarak 42.sıraya yükseldi ancak “düşük” performanslı olarak listelendi.

Bununla birlikte, "Sera Gazı Emisyonları" ve "Enerji Kullanımı" kategorilerindeki “zayıf” puanı ve iklim uzmanları tarafından İklim Politikası performansı için verilen “çok zayıf” puanı ile Türkiye’nin zayıf yönleri bir önceki yılla benzerlik gösteriyor. Bu benzerlik, Yenilenebilir Enerji kategorisindeki yüksek puanlı performansı için de geçerli. Ancak uzmanlar, yenilenebilir enerji alanındaki olumlu gidişatın büyük ölçüde hidroelektrik santrallerden kaynaklandığını belirtiyor.

TÜRKİYE’YE ÇAĞRI

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz konuya ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’yi, artık Paris Anlaşması’nı onaylamaya ve mevcut halinde 2030’a kadar iki kat artış öngören emisyon azaltım hedefini (INDC) revize etmeye çağırdıklarını belirtti. Katısöz, “Karar vericiler, iklim eyleminin topluma ve ekonomiye sağlayacağı faydaları kabul edip kesin bir kömürden çıkış taahhüdü içeren, enerji verimliliğini artıran ve yenilenebilir enerjiye dayalı bir gelecek inşa eden etkili bir enerji dönüşümü stratejisi geliştirmeli. Türkiye, güneş ve rüzgârdan elektrik üretiminin iletim-dağıtım sistemine ek yatırım yapmadan kolayca ikiye katlanabileceği, küçük bir yatırımla ise üç katına çıkarılabileceği büyük bir potansiyele sahip. Buna karşın, kömür hala ulusal enerji politikasının merkezinde duruyor” dedi.

HİÇBİR ÜLKE İKLİM HEDEFİYLE UYUMLU YOL İZLEMİYOR

En yüksek emisyona sahip 57 ülke ve AB’nin iklim değişikliği konusundaki performanslarını değerlendiren endekse göre bu ülkelerin hiçbiri, Paris Anlaşması hedefleriyle uyumlu bir yol izlemiyor. Bununla birlikte analize dahil edilen ülkelerin yarısından fazlasının emisyonlarında düşüş yaşanıyor. En düşük performans gösteren ülkeler ise ABD, Suudi Arabistan ve İran.

AB 16. SIRAYA YÜKSELDİ

Genel sıralamada Avrupa Birliği (AB), daha etkin iklim politikaları sayesinde geçen yıl bulunduğu 22'nci sıradan bu yıl 16'ncı sıraya yükseldi. Bununla birlikte Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki ilerleyişin ülkeler arasında homojen şekilde gerçekleşmediğini gösteriyor. İskandinav ülkeleri, Portekiz ve bir bütün olarak değerlendirilen AB bloğunun performansı, diğer ülkelerle kıyaslandığında, üst sıralarda yer alıyor. Ancak Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği içerisinde iklim değişikliğiyle mücadelede yaşanan ilerlemenin aksi yönünde ilerliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler