1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Türkiye’nin ilk ana hat elektrikli lokomotifi hizmete başladı

Türkiye’nin ilk ana hat elektrikli lokomotifi hizmete başladı

Türkiye'nin demir yolu ana hatlarında kullanılabilecek ilk elektrikli lokomotifi E5000 tamamlanarak ilk seferine başladı.

Türkiye’nin ilk ana hat elektrikli lokomotifi hizmete başladı

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin ilk yerli ve milli elektrikli anahat lokomotifi E5000, düzenlenen toplu açılış töreni ile raylara indi.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli anahat lokomotifi E5000 Eskişehir’deki toplu açılış töreniyle bugün raylara inerek ilk kez harekete geçti. Saatte 140 kilometre hızla hareket edebilen, 5 megawatt gücünde yeni nesil bir elektrikli ana hat lokomotifi E5000 projesi kapsamında yük ve yolcu taşımacılığı yapabilecek. Ana hat lokomotifinin araç gövdesi ve bojisi ile tren kontrol ve yönetim sistemi ilk defa yerli olarak tasarlanıp üretildi. Ayrıca raylı araç uygulamaları için tasarlanmış en güçlü elektrik motoruna ve güç elektroniği ekipmanlarına sahip. E5000 lokomotifinde bu kritik alt bileşenlerin tamamı yerli olarak geliştirildi.

ÇALIŞMALAR 2017’DE BAŞLADI

Türkiye’nin demir yolu ana hatlarında kullanılabilecek ilk elektrikli lokomotifinin geliştirilmesi çalışmaları 2017 yılında başlatıldı. Proje, T.C. Devlet Demiryolları Taşımacılık A.Ş.'nin talebi üzerine TÜBİTAK RUTE yöneticiliğinde gerçekleştirildi. TÜRASAŞ, İTÜ, Savronik, Medel ve Sönmez Trafo da projede paydaş olarak yer aldı. Proje, TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Gelı̇ştı̇rme Projelerini̇ Destekleme Programı tarafından finansal olarak desteklendi.

Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıl boyunca ihtiyaç duyduğu 500 adet ana hat lokomotifi, E5000 projesi ile karşılanabilecek. Ayrıca lokomotifler ile kritik alt sistemlerin bakım ve onarımları da ülkemizde gerçekleştirilebilecek.