1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye`nin ilk hidrojen dolum istasyonu açıldı

Türkiye`nin ilk hidrojen dolum istasyonu açıldı

Enerji Günlüğü - Akaryakıt ve LPG istasyonlarından sonra şimdi de Türkiye'nin ilk hidrojen dolum istasyonu açıldı.Türkiye'nin ilk hidrojen dolum istasyonu,...

Türkiye`nin ilk hidrojen dolum istasyonu açıldı

Enerji Günlüğü - Akaryakıt ve LPG istasyonlarından sonra şimdi de Türkiye'nin ilk hidrojen dolum istasyonu açıldı.
Türkiye'nin ilk hidrojen dolum istasyonu, İstanbul Eyüp'te, Feshane Otoparkı'nda hizmet vermeye başladı. İstasyonun açılışına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler Sınai - Kalkınma Teşkilatı - Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Merkezi'ni ( UNIDO - ICHET ) temsilen James Wetherilt ile Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ile diğer yetkililer katıldı.
İstasyonu inceleyen Başkan Kadir Topbaş, dolum tesisinin Haliç sahilinde ve sadece araçlara değil otomobillere değil, deniz taşıtlarına da dolum yapabilecek bir niltelikte olduğunu söyledi. Bunu bir başlangıç olarak değerlendiren Kadir Topbaş, "Arkası inşallah gelecek. Sudan enerji elde etmek olayını bugün burada konuşuyoruz ve başarılan bir teknolojik gelişmeden bahsediyoruz. Çok basit bir olay değil. Çünkü yıllardan beri bilim adamlarının üzerinde hassasiyetle durduğu, BM'nin ciddi destek verdiği bir çalışma bu" dedi.
Hidrojen enerjisiyle çalışan bir otobüsün hazırlandığını belirten Topbaş, bu aracı bir model olarak hizmete sokup çalıştırmayı istediklerini anlattı. Topbaş, açılan istasyonun, Yıldız Teknik Üniversitesi'yle ortak geliştirilen, hidrojen enerjisiyle çalışan teknenin yakıt dolumunu da gerçekleştireceğini anlattı.
Hidrojen enerjili araç üretiminin artması dileğinde bulunan Kadir Topbaş, belediyenin de dolum tesisi sayısını artıracağını anlattı.
Hidrojenle çalışan aracın maliyetlerinin çok düşük olduğunu dile getiren Topbaş, şunları söyledi:
"10 lirayla 120-130 km gidebiliyorsunuz. Bu müthiş bir olay. Hem maliyet olarak düşük hem de çevreyi kirletmiyorsunuz. Çevreye karşı saygılı ve çevre dostu dediğimiz bir sistem. Günlük 25 araçlık yakıt üreten bu tesisin sayısını İstanbul'da artıracağız. Hidrojen tesislerinin sayıları arttıkça da inanıyorum ki bu aracı edinme imkanı da artacaktır."
UNIDO - ICHET adına konuşan James Wetherilt de "Bugün açılışını yaptığımız tesis çalışmalarımızın son örneği. Buradaki dolum istasyonu araba, tekne ve otobüslere hidrojen yakıtı dolumu yapabilecek. Bu proje İstanbul'un dünya hidrojen haritasında yerini alabilmesine yönelik ICHET iş planında çok önemli bir yere sahiptir" dedi.

ŞARJ EDİLEN TEKNE GÜÇ BELA ÇALIŞTIRILABİLDİ
Kadir Topbaş, tören sırasında hidrojen enerjisiyle çalışan otomobili kendisi kullanarak test etti. Aracın sessiz çalıştığını gören Başkan Topbaş, bu araca yayaların güvenliği için bir ses gerektiğini söyledi. Ardından hem güneş enerjisi hem de hidrojen enerjisiyle çalışan tekne hidrojen dolum istasyonunda şarj edildi. Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan tekne uzun uğraşlar sonucu çalıştırıldı ve Haliç'te kısa bir gezintiye çıktı.

GÜNDE 65 KİLOGRAM HİDROJEN ÜRETEBİLİYOR
Tesis sudan günlük 65 kilogram hidrojen üreterek kara ve deniz araçlarına yakıt dağıtabilme özelliğini taşıyor. Günlük ortalama 25 araç dolum kapasiteli tesiste otomobil, otobüs gibi kara araçlarına 350 bar basınçta dolum yapılabiliyor. Hidrojenli gemi ve tekne gibi deniz araçlara ise tesisten 220 bar basınçla dolum yapılabiliyor. Tamamen otomatik olan tesis 7 gün 24 saat çalışma esasına göre yapılandırıldı. Tesisteki hidrojen üretimi 20 liraya yapılıyor. Hidrojen ile çalışan bir otomobil istasyondan 1 kilogram hidrojen alarak 100 kilometre yol katediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler