1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye’nin ilk iklim davası Manisalı balıkçılardan

Türkiye’nin ilk iklim davası Manisalı balıkçılardan

Türkiye’nin ilk iklim davası açıldı. Kuruyan Marmara Gölü’nde balıkçılık yapamayan Manisalı balıkçılar, kendilerine gönderilen borcun iptali için dava açtılar.

Türkiye’nin ilk iklim davası Manisalı balıkçılardan

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk iklim davası, Manisa’daki Marmara Gölü’nün tamamen kurumasından mağdur olan balıkçılar tarafından kamu idarelerinin sorumluluğunun tespiti için açıldı. 

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, Manisa’da S.S. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi'ne, 41 bin 817 TL'si kira olmak üzere vergi ve SGK prim borçları gibi toplamda 322 bin 800 TL'lik borç için Ocak ayında ödeme emri gönderildi. Ancak yüzde 98,18'i kuruyan Marmara Gölü'nde balıkçılar balıkçılık yapamaz durumda. Bu nedenle balıkçı kooperatifine kira ve diğer borçlar karşılığı gönderilen bu ödeme emrinin iptali için dava açıldı.

Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde bulunan ve 2011 yılından bu yana yüzey alanının %98,18'lik bir kısmını kaybeden Marmara Gölü'nün neredeyse tamamen kurumasına ilişkin bölgedeki balıkçıları temsil eden Altıparmak Hukuk Bürosu Manisa İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Önemli bir kuş ve doğa alanı olan Marmara Gölü’nün kurumasından kamu idarelerinin sorumlu olduğunun tespiti için açılan dava, Türkiye'de açılan ilk iklim davası oldu.

Altıparmak Hukuk Bürosu yaptığı açıklamada, “Ekim 2021’de onaylanan Paris İklim Anlaşması’yla birlikte, iklim değişikliği ile mücadelede 2053 için sıfır karbon taahhüdünde bulunan Türkiye’nin, bu taahhütlerine uyabilmesi için sadece fosil tabanlı gazların atmosfere salımını sınırlaması yetmiyor. Aynı zamanda, karbon yutak alanları olarak kabul edilen ve küresel ısınmaya yol açan gazları tutan alanları korumak, bozulanları rehabilite etmek ve hatta sayılarını çoğaltmak zorunda” dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler