1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye’nin ilk Yeşil Kredisi Garanti’den Zorlu’ya

Türkiye’nin ilk Yeşil Kredisi Garanti’den Zorlu’ya

Enerji Günlüğü - Garanti Bankası, Zorlu Enerji'ye vade süresince faiz indirimiyle sürdürülebilirlik performansını iyileştirmesini teşvik edeceği 10...

Türkiye’nin ilk Yeşil Kredisi Garanti’den Zorlu’ya

Enerji Günlüğü - Garanti Bankası, Zorlu Enerji'ye vade süresince faiz indirimiyle sürdürülebilirlik performansını iyileştirmesini teşvik edeceği 10 milyon dolarlık yeşil kredi sağladı. 

Garanti Bankası, Zorlu Enerji’ye sağladığı 10 milyon ABD Doları tutarındaki kredinin faizini şirketin sürdürülebilirlik performansına endeksleyerek Türkiye’nin ilk Yeşil Kredi anlaşmasını gerçekleştirdi. Toplam 10 milyon ABD Doları tutarındaki kredi, Zorlu Enerji’nin işletme sermayesi ihtiyaçları için kullanılıyor. Garanti Bankası, Yeşil Kredi ile vade süresince Zorlu Enerji’nin sürdürülebilirlik performansını iyileştirmesini faiz indirimiyle teşvik edecek. Yeşil Kredi süreci kapsamında, Zorlu Enerji’nin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanındaki performansı, uluslararası sürdürülebilirlik değerlendirme ajansı Vigeo-Eiris tarafından düzenli aralıklarla puanlanacak. Ortaya çıkacak puana göre Zorlu Enerji’nin kredi faizi her yıl yeniden değerlendirilecek. Şirketin baz puana göre daha düşük performans göstermesi durumunda kredi faizi artırılırken, daha iyi performans gösterdiği durumda faiz düşecek. Bu yaklaşımla, yeşil krediyi kullanan firmaların başlangıçtaki sürdürülebilirlik performansını koruması ya da artırması hedefleniyor.

ZORLU FİNANSMAN MALİYETİNİ AŞAĞI ÇEKECEK

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, sürdürülebilirliği işlerinin bir parçası olarak değil, bütünü olarak ele aldıklarını söyleyerek şöyle konuştu: “Zorlu Enerji olarak yenilebilir enerji başta olmak üzere enerjinin her alanında devam ederken bir yandan da yaptığımız her işte çevreye, doğaya, insana ve topluma değer katmaya odaklanıyoruz. Zorlu Enerji ekosistemi içerisinde yer alan, çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve iş ortaklarımız dahil tüm paydaşlarımızın sahip olduğumuz sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde hareket etmesini sağlıyoruz. Bu açıdan Garanti Bankası ile yaptığımız ‘Green Loan’ anlaşması bizim bu vizyonumuzu, tüm iş modelimizin ayrılmaz bir parçası haline getirme yolundaki kararlılığımızı gösteren, çok kıymetli bir adımdır. Sadece Türkiye’de bir ilk değil dünyada da ilkler arasında yer alan bu anlaşma ile bir yandan Zorlu Enerji’nin çevresel, sosyal ve yönetişim alanındaki performansını iyileştirirken bir yanda da sürdürülebilir bir şirket olarak finansman maliyetimizi aşağı çekmiş olacağız. Mevcut kredimiz üzerinde yapılacak değerlendirme sürdürülebilirlikte geldiğimiz noktayı bir kez daha tescil edecektir. Sürdürülebilirlik adına Türkiye’de birçok ilke imza atmış bir şirket olarak Garanti Bankası ile yapmış olduğumuz “Green Loan” anlaşmasının hem Türkiye’de hem de dünyada birçok şirkete örnek olmasını diliyorum.”

Dünya genelinde toplam 28,4 Milyar Euro hacme ulaşan 41 yeşil kredi anlaşması içinde, yalnızca dört tanesi Garanti Bankası ve Zorlu Enerji arasında gerçekleştirilen yapıyla benzer durumda. Bu sayede Türkiye bir ilk olan yapı, dünya genelinde beşinci olma özelliğini taşıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler