1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye`nin interaktif enerji haritası doğuyor

Türkiye`nin interaktif enerji haritası doğuyor

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin elektrik üretim ve dağıtımı, madencilik, doğalgaz, petrol, kömür ve bor gibi konulardaki son verilerini içeren ve tematik...

Türkiye`nin interaktif enerji haritası doğuyor

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin elektrik üretim ve dağıtımı, madencilik, doğalgaz, petrol, kömür ve bor gibi konulardaki son verilerini içeren ve tematik haritalar da oluşturabilen coğrafi bilgi sistemi kuruldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı coğrafi bilgi sistemi projesini hayata geçirdi. Projeyle internet ortamında elektrik üretim ve dağıtımı, madencilik, doğalgaz, petrol, bor ve kömür gibi bakanlığın faaliyet gösterdiği alanlara ilişkin ayrıntılı tematik haritalar üretilebiliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Coğrafi Bilgi Sistemi'nde 15 milyon veri kullanılacağını ve bunların her gün güncelleneceğini söyledi. Bu rakamların 2015'e kadar daha da artacağını kaydeden Yıldız, verilerin diğer bakanlıklarla da ortak bir dil yakalayacak şekilde toplanmasını hedeflediklerini belirtti.

Rakamlar konusunda iyi olunmayan bir sektörün yönetilemeyeceğini vurgulayan Yıldız, güneş 3 derece fazla ısıttığında klimaların, dolayısıyla elektrik tüketiminin ciddi şekilde değiştiğini, bunun üretime yansıdığını hatırlattı. 1000'e yakın santral elektrik üretirken, 1 milyon 100 bin kilometreye yakın iletim ve dağıtım hattı bulunduğunu kaydeden Bakan Taner Yıldız, bunların her birinin nasıl işlediğinin, aktif 29 milyon abonenin nasıl yönetildiğinin rahatlıkla görülüp izlenebilir olması gerektiğini ifade etti.

BAKANLIK BİRİMLERİNE YENİ HEDEFLER

Bakanlık bünyesindeki birimlere yeni bir hedef verdiklerini belirten Bakan Yıldız, "Bütün kurumlar kendi içerisinde bütün bu rakamları şeffaf hale getirip havuza aktaracaklar. Bu, havuzun bizler tarafından değil aynı zamanda basın mensupları ve özel sektör mensupları tarafından da izlenebilmesinin yolunu açacak" dedi.

Enerji Bakanlığı'nın sürdürülebilir rakamlarla şeffaf hale gelebilmesi için uğraştıklarını vurgulayan Yıldız "Üretici ve tüketiciler, maden ve birçok alanda MTA'nın sismik verileri, fay hatlarına varıncaya kadar her birini rahatlıkla izleyebilme imkanına sahip olacak" diye konuştu.

TEK TIKLAMAYLA HARİTA ÖNÜNÜZDE

Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi kapsamında elektrik üretim ve dağıtımı, madencilik, doğalgaz, petrol, bor, kömür gibi bakanlığın faaliyet gösterdiği alanlara ilişkin ayrıntılı tematik haritalar oluşturulmasını içeriyor. Haritada tanımlanan işletmelere ilişkin güncel veriler, rezerv, kapasite ve üretim sistem üzerinden takip edilebiliyor. Sistem üzerinden dünya geneli ve bazı ülkelerde enerji alanındaki gelişmeler ile enerji fiyatları da izlenebiliyor. Haritadaki tüm veriler bakanlığın bağlı, ilgili ve ilişkili kurumları tarafından sürekli güncellenecek.

Önceki ve Sonraki Haberler