1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Türkiye’nin nükleer geleceği masaya yatırılacak

Türkiye’nin nükleer geleceği masaya yatırılacak

Türkiye’de nükleerin geleceğinin tartışılacağı 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES) 1-2 Haziran'da gerçekleştirilecek. 

Türkiye’nin nükleer geleceği masaya yatırılacak

Enerji Günlüğü - Türkiye’de nükleerin geleceğinin tartışılacağı 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES) 1-2 Haziran'da gerçekleştirilecek. 

Nükleer Sanayi Derneği (NSD) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından düzenlenen 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES) 1-2 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleşecek. Pandemi koşulları nedeniyle bu yıl sanal olarak katılımcılarıyla buluşacak olan NPPES’te Türkiye’nin kendi nükleer teknolojisini geliştirme çalışmaları ve nükleer teknolojinin oyun değiştiricisi kabul edilen küçük modüler reaktörler masaya yatırılacak. Akkuyu NGS’de Türk firmalarını bekleyen iş fırsatları da NPPES’in önemli gündem maddelerinden biri olacak.

“KÜÇÜK MODÜLER REAKTÖRLER ÇEKİCİ BİR ÇÖZÜM OLABİLİR”

Nükleer Sanayi Derneği (NSD) Başkanı Alikaan Çiftçi, nükleer enerjinin enerji karmasındaki payını artıracak küçük modüler reaktörlerin, Türkiye’nin gelecek nükleer enerji yatırımları için dikkat çekici bir çözüm olabileceğini kaydetti. Çiftçi, “Başta Akkuyu NGS olmak üzere Afrika ve Ortadoğu’daki yaklaşık 30 nükleer santral projesinden pay almayı hedefleyen yerli sanayicilerimizin iş görüşmeleri yapması için NPPES çok önemli bir platform olacak” dedi. 

HEDEF NÜKLEER TEKNOLOJİ ÜRETMEK

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise sekiz yıldır yürüttükleri nükleer sanayi kümelenme projesi NÜKSAK’ın sonuçlarını almaya başladıklarını belirterek, Türk sanayicisinin gücüyle Türk bilim insanlarını buluşturacakları ergimiş tuz reaktörü geliştirme projelerinin ayrıntılarını NPPES’te aktaracaklarını vurguladı. 

Özdebir, Türkiye’nin dünyanın en büyük rezervlerinden birine sahip olduğu toryumu yakıt olarak kullanacak 4. nesil nükleer reaktör hedeflerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından desteklendiğini, bu milli projede kamu, sivil toplum, üniversite ve özel sektör olarak güçlü bir ortaklık yaptıklarını bildirdi. Özdebir, “Hedefimiz kendi nükleer teknolojisini üreten bir ülke olmak. Nükleer alanında 11 ülkeden oyuncular pazarda, biz de Türkiye’yi 12’nci ülke olarak bu üst lige çıkaracağız” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler