1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye’nin OPEC ülkelerine ihracatı, ithalatı geçti

Türkiye’nin OPEC ülkelerine ihracatı, ithalatı geçti

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin yılın 10 aylık döneminde Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) üyesi 12 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat, bu...

Türkiye’nin OPEC ülkelerine ihracatı, ithalatı geçti

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin yılın 10 aylık döneminde Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) üyesi 12 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat, bu ülkelerden yaptığı ithalatı geçti. 

TÜİK verilerine göre, Ocak-Ekim döneminde OPEC ülkelerine 25 milyar 194 milyon 73 bin Dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, bu ülkelerden 17 milyar 23 milyon 286 bin Dolarlık ithalat yaptı.

Bu rakamlara göre, Türkiye söz konusu ülkelerle yaptığı dış ticaretten 8,1 milyar dolar kar sağladı. 

İHRACAT FASILLARI

Bu dönemde, fasıllar düzeyinde bakıldığında OPEC ülkelerine en fazla ihracat 4 milyar 344 milyon 156 bin dolarla "inciler, kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller" de gerçekleştirilirken, bu, söz konusu ülkelere yapılan toplam ihracatın yüzde 17'sini karşıladı.

Bu faslı, 2 milyar 935 milyon 303 bin dolarla "demir ve çelik", 1 milyar 690 milyon 655 bin dolarla "elektrikli makine ve cihazlar", 1 milyar 558 milyon 113 bin dolarla "kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler" izledi. 

EN ÇOK İTHALAT MİNERAL YAKITLAR, MİNERAL YAĞLARDA

Ocak-Ekim döneminde OPEC ülkelerinden fasıllar düzeyinde en çok ithalat ise 8 milyar 713 milyon 62 bin dolarla "mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler"de yapıldı. Bu fasılda yapılan ithalat, OPEC üyesi ülkelerden yapılan toplam ithalatın yüzde 51'ini oluşturdu. 

Söz konusu dönemde bu ülkelerden 4 milyar 444 milyon 915 bin dolarlık "inciler, kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller", 2 milyar 37 milyon 899 bin dolarlık "plastikler ve mamulleri" ithalatı gerçekleştirildi.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler