1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye’nin su varlığı ve tüketimi ölçülebilecek

Türkiye’nin su varlığı ve tüketimi ölçülebilecek

Türkiye’nin sahip olduğu kullanılabilir su kaynaklarıyla ilgili en güncel rakamların haftalık olarak güncelleneceği Finish Su Endeksi oluşturuldu.

Türkiye’nin su varlığı ve tüketimi ölçülebilecek

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin sahip olduğu kullanılabilir su kaynaklarıyla ilgili en güncel rakamların haftalık olarak güncelleneceği Finish Su Endeksi oluşturuldu.

Türkiye’de suyun değeri ve tasarrufu için duyarlılık oluşturmayı hedefleyen Finish Su Endeksi, 1 Ekim 2020 Perşembe günü Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle tanıtıldı. Finish’in su konusundaki sosyal sorumluluk girişimlerini birleştirdiği Yarının Suyu çatısı altında yer alan ve TSKB ile birlikte gerçekleştirdiği endeks, suyun sınırlı bir kaynak olması nedeniyle olası su sıkıntısı riskine dikkat çekerken, konuyu gündemde tutmayı da amaçlıyor. Endeksin haftalık olarak güncellenmesiyle de bu sınırlı kaynak konusunda ölçülebilir bir gösterge oluşturulması hedefleniyor. “Barajlarımız dolu mu” ya da “tasarruf yapıyor muyuz” gibi soruların cevabı artık tek bir değerden takip edilebilecek. Endeksin haftalık olarak güncellenmesiyle de bu sınırlı kaynak konusunda ölçülebilir bir gösterge oluşturulması hedefleniyor.

TARIM, HANE HALKI VE SANAYİ SU TÜKETİMLERİ BAZ ALINIYOR

Ülkemizdeki gerçek zamanlı kullanılabilir su miktarını ortaya koyan ve su sıkıntısı olasılığına karşı duyarlılık oluşturmayı hedefleyen Finish Su Endeksi, Türkiye’de kullanılabilir su miktarını; tarım, hane halkı ve sanayi su tüketimlerini dikkate alarak hazırlanan bir değer. Finish Su Endeksi’nin yükselmesi su stresinin azaldığını; düşmesi ise su stresinin arttığını gösteriyor.

Seviyenin, 100’ün altına inmesi “Su Stresi”nin varlığına işaret ediyor. Endeks, 100 seviyesinin ne kadar altında olursa, su stresi de o kadar yüksek anlamına geliyor. Endeksin 70 seviyesini alması ise “Şiddetli Su Stresi” olduğu anlamına geliyor. Endeksin 100 seviyesinin üzerine çıkması ise “Su Stresi”nin olmadığı anlamına geliyor.

Haftalık olarak güncellenen Finish Su Endeksi sayesinde Türkiye’nin sahip olduğu kullanılabilir su kaynaklarıyla ilgili en güncel durum Yarının Suyu web sitesi üzerinden takip edilebilecek.

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler