1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkmenistan 5 milyar dolarlık enerji yatırımı yapacak

Türkmenistan 5 milyar dolarlık enerji yatırımı yapacak

Enerji Günlüğü - Türkmenistan, elektrik ihracatını artırma kararı aldı. Elektrik ihracatını 5 kat daha artırmak için 2020 yılına kadar sektöre 5...

Türkmenistan 5 milyar dolarlık enerji yatırımı yapacak

Enerji Günlüğü - Türkmenistan, elektrik ihracatını artırma kararı aldı. Elektrik ihracatını 5 kat daha artırmak için 2020 yılına kadar sektöre 5 milyar doların üzerinde yatırım yapılacak.

Türkmenistan’da 2013-2020 yılları elektrik enerji sektörü kalkınma programı onaylandı. Yeni program kapsamında söz konusu dönemde bu sektöre 5 milyar doların üzerinde yatırım yapılacak. Bunun sonucunda kent, ilçe, kasabalar ve sanayi işletmelerin elektrik ihtiyacı kesintisiz karşılanacak. Yurtdışına ihraç edilen elektrik miktarı 5 kat daha arttırılacak.

2013-2016 yılları arasında yeni 8 adet doğalgaz türbinli elektrik santrali inşa edilecek ve mevcut 3 elektrik santrali yeniden yapılandırılacak. Ayrıca, bu süreçte yüksek gerilimli elektrik hatları çekilecek. 2016 yılına kadar elektrik üretimini 2 kat daha arttırmak hedefleniyor. 2017-2020 yılları arasında yine 6 adet elektrik santrali kurulacak.  Türkmenistan’da 10 elektrik santrali, 32 türbin (14’ü buhar, 15’i doğalgaz ve 3’ü su türbinleri) faal durumda. Türkmenistan; İran ve Afganistan’a elektrik ihraç ediyor. Ayrıca, Tacikistan, Pakistan ve Ermenistan’a elektrik ihraç etme yolları araştırılıyor.

Türkmenistan’ın elektrik üretimine Türk şirketleri de önemli katkı sağladı. Çalık Holding’in bünyesindeki Çalık Enerji, bu ülkede 6 elektrik santrali inşa etti. Halihazırda bu şirket, Aşkabat'a istikrarlı elektrik enerji sağlanması ve tüm ülkenin elektrik enerji sektörünün modernleştirilmesiyle ilgili projenin ilk aşamasına başladı. Hayata geçirilme süresi beş yıl olarak belirlenen proje üç aşamada gerçekleştirilecek. İnşaatı planlanan alt istasyonların 60'ının tamamı bir elektrik sisteminde birleştirilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler