1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkmenistan Afganistan ile doğalgaz anlaşması imzaladı

Türkmenistan Afganistan ile doğalgaz anlaşması imzaladı

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük doğalgaz üreticileri arasında olan Türkmenistan ile komşusu Afganistan arasında doğalgaz anlaşması imzalandı....

Türkmenistan Afganistan ile doğalgaz anlaşması imzaladı

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük doğalgaz üreticileri arasında olan Türkmenistan ile komşusu Afganistan arasında doğalgaz anlaşması imzalandı. Anlaşma, Türkmen gazını Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan’a taşıyacak TAPI Boru Hattı Projesi kapsamında yapıldı. İki ülke arasında imzalanan anlaşmayla Türkmenistan gazını Afganistan’a satacak.

Aşkabat’ta düzenlenen 17. toplantıda konsorsiyum kurulması kararı alınarak, TAPI LTD Konsorsiyumu kurulması yönünde protokol imzalandı.

TAPI Boru Hattı Projesi nedir?

TAPI Boru Hattı Projesi, dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 4'üne sahip olan Türkmenistan gazının, Afganistan üzerinden Hindistan ve Pakistan'a taşınmasını amaçlıyor. TAPI’nın anlamı ise, hattın geçeceği ülkelerin ilk harfleri. ABD’nin de desteklediği TAPI Projesi, 1,735 kilometre uzunluğunda boru hattından oluşuyor. Yılda 33 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak TAPI Projesi ilk olarak 1990’lı yıllarda gündeme gelmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler