1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkmenistan ile Türkiye enerji işbirliğini güçlendiriyor

Türkmenistan ile Türkiye enerji işbirliğini güçlendiriyor

Enerji Günlüğü - Türkmenistan Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu buluşmasında, iki ülke arasındaki işbirliğinin...

Türkmenistan ile Türkiye enerji işbirliğini güçlendiriyor

Enerji Günlüğü - Türkmenistan Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu buluşmasında, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesi yönünde görüşmeler yapıldı.

Görüşmeden sonra Türkmen hükümeti, Türkiye ile Türkmenistan arasında ticaret, ekonomi, enerji, ulaşım ve haberleşme sektörlerinde her iki taraf için de faydalı ortaklığın oluşturulması potansiyelinin altını çizdi. Hükümet açıklamasında, “Taraflar iki kardeş ülke ve halkların ilişkilerinin daha da ilerleyeceği konusundaki güvenlerini teyit ettiler” denildi.

Öte yandan geçtiğimiz ay Aşkabat yönetimi, Türkmen gazının Türk pazarlarına ulaştırılması projesinin planlamasına başlanıldığını duyurmuştu. Türkmen devlet haber ajansı da, “Türkmen gazının birçok farklı yabancı firma üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması projesi hala masadayken, bu gazın Türkiye üzerinden, gerek Türk gerekse diğer pazarlara ulaştırılması projesi TAP'la ilgili son gelişmelerden sonra birkaç adım öne çıktı” açıklamasını yapmıştı.

TÜRKMEN GAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA YOLCUSU... 

Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına ulaştırılması 1990'lardan beri gündemde. Hazar Denizi'nin altından 300 kilometre uzunluğundaki bir boru hattıyla Azerbaycan'a taşınacak olan Türkmen gazı Kafkasları geçerek, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşacak.

BAŞKA SEÇENEKLER DE VAR...

Türkmen gazının Avrupa'ya taşınması için Türkmenlerin önünde Nabucco, AGRI ve TANAP gibi seçenekler de var. Türkmen liderler Türkmenistan ve Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ne boru hattı döşemesine muktedir olduklarına inanıyor. Hazar Denizi'ne komşu diğer ülkelerinde olmasından dolayı böyle bir boru hattının statüsü henüz uluslararası bir hukuka sahip değil.

Öte yandan Azerbaycan Socar yetkilileri, Türkmenistan için sınırlarını, transit rotalarını ve altyapılarını bu proje için Türkmenistan'a açmaya hazır olduklarını söylüyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler