1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkmenistan Kırgızistan’a elektrik vermeye hazır

Türkmenistan Kırgızistan’a elektrik vermeye hazır

Enerji Günlüğü - Türkmenistan, Kırgızistan'a ilk etapta 700 milyon kilovatsaat elektrik sağlayacak.Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Türkmenistan'a ilk...

Türkmenistan Kırgızistan’a elektrik vermeye hazır

Enerji Günlüğü - Türkmenistan, Kırgızistan'a ilk etapta 700 milyon kilovatsaat elektrik sağlayacak.

Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Türkmenistan'a ilk ziyaretini gerçekleştiren Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov görüşmeleri ardından gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında Türkmen yönetiminin, Kırgızistan'a her türlü desteği verme taahüddünde bulunduğu ve ilk etapta 700 milyon kilovat/saat elektrik sevkiyatını yapmaya hazır olduğu açıklandı.

9 İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

İki ülke arasında 9 işbirliği anlaşması imzalandı. Berdimuhamedov ile Atambayev, ortak bildiriye ve Kırgızistan ile Türkmenistan arasında dostluk, karşılıklı anlayış ve işbirliği anlaşmasına imza attı. Bunun yanı sıra spor, kültür, sağlık, ekonomi alanlarında bir dizi anlaşmalar imzalandı. İmzalanan anlaşmalar sonucunda Türkmenistan ile Kırgızistan arasında hükümetlerarası ekonomik komisyon kuruldu.

ÖZBEKİSTAN ÜZERİNDEN TRANSİT İÇİN ÇALIŞILACAK

Basın toplantısında konuşan Kırgız Cumhurbaşkanı Atambayev, Türkmenistan'ın ülkesine 700 milyon kilovat/saat elektrik vermeye hazır olduğunu kaydetti. Kırgız lider bir yıl sonra söz konusu rakamın 1 milyarı bulabileceğini belirterek, Özbekistan üzerinden transit konusunda çözülmesi gereken sorunların olduğunu ve bu konuyu çözmek için uğraşacaklarını söyledi.

Kırgızistan'a Türkmen elektriğini ithal etmenin yollarını araştıracağını söyleyen Atambayev, "Burada gizli saklanacak bir durum sözkonusu değil. Biz ilk önce Türkmenistan ile enerji ve petrolgaz sektöründeki işbirliğini arttırmak istiyoruz. Türkmenistan, elektrik enerjisi, petrol, doğalgaz ve dizel yakıtı sevketmeye hazır. Biz bu enerji kaynaklarını satın alma konularını araştıracağız" dedi.

DOĞU GÜZERGAHINDA BORU HATTI YAPIMI STRATEJİK ÖNEMDE

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ise, Kırgızistan'ın doğu güzergahında boru hattı yapımında stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan-Çin doğalgaz boru hattı yapımının devam ettiğini söyledi. Türkmen lider, Orta Asya bölgesindeki su ve enerji problemlerinde görüşlerinin aynı olduğunu ve bu konunun diplomatik kaynaklar ile çözülmesi taraftarı olduklarını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler