1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkmenistan petrol ihracatı yarıya düştü

Türkmenistan petrol ihracatı yarıya düştü

Enerji Günlüğü - Türkmenistan’ın ham petrol ihracatı, Vitol ve SOCAR arasında yaşanan tanker gerginliği nedeniyle yarı yarıya azaldı.Türkmenistan’ın...

Türkmenistan petrol ihracatı yarıya düştü

Enerji Günlüğü - Türkmenistan’ın ham petrol ihracatı, Vitol ve SOCAR arasında yaşanan tanker gerginliği nedeniyle yarı yarıya azaldı.

Türkmenistan’ın İsviçre merkezli enerji şirketi Vitol ile anlaşarak Rusya üzerinden petrol ihraç etmeye karar vermesi ve devlete ait SOCAR tarafından işletilen önceki Azeri yolunu terketmesi sonrası ham petrol üretiminin yarı yarıya azaldığı kaydedildi. Konuya yakın kaynakların Reuters’a verdikleri bilgiye göre, 

İsviçre merkezli enerji şirketi Vitol ile SOCAR arasında Azerbaycan'ın Hazar Denizi petrol sevkıyatları üzerinde yaşanan çatışma, Türkmenistan'ı tanker eksikliğinden kaynaklanan ham ihracatını azaltmaya zorladı.

Türkmenistan, Hazar yoluyla dünya pazarlarına, genellikle ENOC ve Eni tarafından işletilen alanlardan yılda yaklaşık 200.000 ton petrol ihraç ediyor.

SOCAR TANKERLERİNİ KULLANDIRTMIYOR

Türkmenistan’ın rota değişikliği kararını neden aldığı ile ilgili bazı kaynaklar SOCAR’ın fiyat arttırdığını söylerken bazı kaynaklar da Vitol’ün daha düşük bir fiyat önerdiğini söylüyor. İhracattaki düşüşün de sadece Vitol’ün tanker sayısının az olmasından kaynaklandığı şeklinde bir görüş de dillendiriliyor. SOCAR ise Vitol’e tanker vermeyi reddediyor. 

SOCAR, Hazar'ın en büyük küçük ve orta büyüklükteki tanker filosunu kontrol ediyor. Türkmen petrolünü Bakü’ye oradan da BTC boru hattıyla Ceyhan Limanı’na gönderiyor. Vitol’ün Bakü Ceyhan Boru Hattı'na petrol vermek istemediği de kaydediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler