1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkmenistan TAPİ projesi için start verdi

Türkmenistan TAPİ projesi için start verdi

Enerji Günlüğü -Türkmenistan'ın Türkmengaz ve Türkmennebitgazgurluşık şirketleri, TAPİ doğalgaz bor hattı projesinin Türkmenistan bölümünü projelendirme...

Türkmenistan TAPİ projesi için start verdi

Enerji Günlüğü -Türkmenistan'ın Türkmengaz ve Türkmennebitgazgurluşık şirketleri, TAPİ doğalgaz bor hattı projesinin Türkmenistan bölümünü projelendirme ve inşa çalışmalarına Aralık ayında başlayacak.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz bor hattı projesinin inşasına başlanmasına yönelik kararnameyi imzaladı. Böylece Türkmenistan sahip olduğu zengin doğalgaz kaynaklarını dünya piyasalarına ulaştırmada bir alternatife daha sahip olacak.

Kararname kapsamında,Türkmenistan'ın Türkmengaz ve Türkmennebitgazgurluşık şirketleri, sözkonusu projenin Türkmenistan topraklarından geçecek kısmını projelendirecek ve inşa edecek. Projenin temeli Aralık ayında atılacak. Bin 800 kilometrelik TAPİ projesinin 200 kilometresi Türkmenistan sınırından geçiyor.

33 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip TAPİ projesi ile Türkmen gazının Afganistan üzerinden Güney Asya'nın 2 devi Pakistan ve Hindistan'a ulaştırmak hedefleniyor. Projenin 2018 yılında teslim edilmesi hedefleniyor.

Proje, Türkmenistan'daki dünyanın en büyük 2. doğalgaz sahası konumundaki Galkınış sahasından başlayacak. Rusya ve ABD'nin de desteklediği bu proje için TAPİ LTD konsorsiyum oluşturuldu ve sözkonusu konsorsiyumun lideri olarak ta Türkmenistan'ın Türkmengaz şirketi seçildi.

Önceki ve Sonraki Haberler