1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkmenistan ve Afganistan arasında elektrik krizi!

Türkmenistan ve Afganistan arasında elektrik krizi!

Enerji Günlüğü - Türkmenistan, 2018 başı itibariyle iki kat artırdığı elektrik fiyatlarını kabul etmeyen Afganistan’a elektrik akışını kesti.Türkmenistan,...

Türkmenistan ve Afganistan arasında elektrik krizi!

Enerji Günlüğü - Türkmenistan, 2018 başı itibariyle iki kat artırdığı elektrik fiyatlarını kabul etmeyen Afganistan’a elektrik akışını kesti.

Türkmenistan, komşusu Afganistan’a “Ya pahalı elektriği al ya da elektrik yok” dedi. Türkmenistan bir süredir Afganistan’a ucuz tarifeden sattığı elektriğin fiyatını 2017 yılı sonunda eski anlaşmanın sona ermesiyle birlikte kilowatt başına 2 dolardan 4 dolara çıkararak iki kat artırdı. Afgan yetkililerin büyük bir tepkiyle karşılayarak bu zammı kabul etmemesi üzerine Türkmenistan Afganistan’ın Herat şehrine ulaştırılan elektriğin akışını durdurdu.

İki ülke arasındaki fiyat anlaşmazlığı çözülemezse Afganistan bu durumda İran üzerinden aldığı elektrikle idare etmek zorunda kalacak.

Orta Asya ülkelerinin elektriğinin Afganistan üzerinden Pakistan’a ihracatı gündemdeydi. Türkmen yönetimi, Afganistan'a elektrik ihracatını artırmak amacıyla 500 kilovatt gücünde yüksek gerimli hat çekmişti. Bu kapsamlı proje sonucunda Türkmen elektriğinin Afganistan üzerinden Pakistan ve Tacikistan'a da ihraç edilmesi hedefleniyordu.

TÜRKMENİSTAN AFGANİSTAN’A ELEKTRİK SATIŞINI UZATTI

Önceki ve Sonraki Haberler