1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkmenistan’ın İran üzeriden gaz takası yeniden başladı

Türkmenistan’ın İran üzeriden gaz takası yeniden başladı

Enerji Günlüğü - İran, Türkmenistan doğal gazının toprakları üzerinden Azerbaycan’a ihracatı ve kuzey illerinde kullanım için eşit miktarlarda takasa...

Türkmenistan’ın İran üzeriden gaz takası yeniden başladı

Enerji Günlüğü - İran, Türkmenistan doğal gazının toprakları üzerinden Azerbaycan’a ihracatı ve kuzey illerinde kullanım için eşit miktarlarda takasa yeniden başladı.

İran Petrol Bakan Yardımcısı Emir Hüseyin Zemani, Türkmenistan gazının İran üzerinden yeniden Swap'ına (takas) başlandığını söyledi. Zemani yaptığı açıklamada Türkmenistan gazının kalitesinin düşük olmasından dolayı Ocak ayından beri İran üzerinden Swap’ının durdurulduğunu hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin geçen günlerde Türkmenistan ziyareti sonrası SWAP’ın yeniden başlandığını söyledi. 

İran’ın doğal gaz rezervlerinin çoğu ülkenin güney eyaletlerinde bulunuyor. Bu nedenle kuzey illerinde talebi karşılamak için Türkmenistan'dan gaz ithal ediyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin 27 Mart'ta Aşgabat ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Türkmenistan'ın yakıtlarını daha uzak pazarlara ihraç etmek için İran'la yaptığı doğalgaz takası seçeneklerini incelemekte olduğunu açıklamıştı.

Türkmenistan Ocak 2017'de İran'a doğalgaz ihracatını önceki satışlar için 1,8 milyar dolar kadar borcu olduğu gerekçesiyle durdurdu. İran ise sorunun uluslararası tahkim mahkemelerinde çözülmesi konusunda ısrarcı.

Önceki ve Sonraki Haberler