1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkoğlu: Gençler enerji krizini fırsata çevirsin

Türkoğlu: Gençler enerji krizini fırsata çevirsin

Enerji Günlüğü - YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, lider ülkeler arasında enerjiyi yönetme, paylaşma kavgası yaşandığını belirterek gençlere...

Türkoğlu: Gençler enerji krizini fırsata çevirsin

Enerji Günlüğü - YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, lider ülkeler arasında enerjiyi yönetme, paylaşma kavgası yaşandığını belirterek gençlere "Bu krizi fırsata çevirmek sizin elinizde" diye seslendi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından Elginkan Vakfı’nın desteği ile bu yıl 11'nci kez düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) 2015 Yılı Final Yarışması'nda kazananlar belli oldu.

YFYİ Pro Kategorisi Enerji Bölümü'nün ana sposoru olan YEDAŞ, atık sularda, sulama kanalları ve arıtma tesislerinde, tüm doğal akımlarda ve derelerde elektrik üretimini amaçlayan Hidrotürbin Takımı’nın Arvida Projesi’ne 25 Bin TL'lik Büyük Ödül ve ABD Kampı Özel Ödülü'nü verdi.

ENERJİ PROJELERİNE ODAKLANIN

YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu gençlere seslenirken, "Popüler ve ticari amaçlı projeler yerine ülkemizin şu anda acil ihtiyacı olan ‘enerji’ eksenli projelere odaklanın. Mesela elektriğin üretimi, dağıtımı ve iletimi ve bu sürecin kontrolü olabilir" dedi.

ENERJİ KAVGASINDAN FIRSAT ÇIKARIN

Enerji kaynaklarının sınırlı ve tükenebilir oluşuna dikkat çeken Türkoğlu, günümüzde en önemli enerji kaynağının "tasarruf" olduğunu vurguladı. Gençlere enerji kaynaklı krizleri fırsata çevirmeleri çağrısında bulunan Türkoğlu, "Şu anda dünya savaşlarına zemin hazırlayan tek neden enerji. Lider ülkeler arasında enerjiyi yönetmek, paylaşmak veya paylaşamama kavgası vardır. Türkiye'nin her yıl 40 ila 50 milyar dolarlık ithalat yaptığı enerji pastası var. Buradan sağlanacak 1 puan verimlilik bile milyar dolarların ülkemizin hazinesinde kalmasına vesile olacaktır" diye konuştu.

YEDAŞ, İNOVATİF PROJELERE AÇIK

"İnovatif, sürdürülebilir ve daha sektörel projelere büyük ödüller vermek istiyoruz" diyen Türkoğlu, şöyle devam etti:

"Gençlerimizi üretmeye, sürece dahil etmeye, farkındalık yaratmaya davet ediyoruz. Bu süreçte iki yol var. Birincisi hali hazırda var olan teknolojileri bizler de burada yapabiliyor olalım. Bu çok ekonomik bir yol. İkincisi de bu yarışmanın ana teması olan yeni projeleri, icatları nasıl yapabiliriz. Bu yol ise Ar-Ge ile hayat bulacak bir yol."

EPDK'nın bu yıl 50 milyon TL değerinde Ar-Ge projesine destek verdiğini kaydeden Nurettin Türkoğlu, YEDAŞ'ın bu konudaki çabalarını da şöyle anlattı:

"YEDAŞ olarak biz ne yapıyoruz? Örneğin ODTÜ Teknokent Ar-Ge Ofisimizdeki uzman mühendislerimizin hazırladığı ve patentini aldığı 3 projemiz var. Daha önce 400 dolara imalatını yaptığımız bir cihazı biz şu anda 47 dolara yapıyoruz. Şirketimiz için birinci ya da üçüncü yok. YEDAŞ olarak, teknoloji tabanlı, inovasyon hedefli sektörel projelere destek vermek için buradayız. Gençlerimize tavsiyemiz daha çok çalışmaları ve başarılarında sürdürülebilir olmalıdır. Bugün yaptım, başarılı olmadı, bitti demeyin. Deneyin. Daha iyisini yapmaya çalışın. ODTÜ Teknokent ve OMÜ Teknopark Ar-Ge Ofislerimizi ziyaret edin, hazırladığınız projeleri birlikte geliştirelim. Kapımız teknolojiye, inovatif projelere ve en önemlisi sürdürülebilirliği olan tüm enerji eksenli projelere açıktır." 

... 

Önceki ve Sonraki Haberler