1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkoğlu: Yatırımcı gelsin biz paylaşıma hazırız

Türkoğlu: Yatırımcı gelsin biz paylaşıma hazırız

Enerji Günlüğü – YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu,Samsun’un kazanması için, yatırımcılarla tüm bilgi teknolojileri altyapılarını paylaşmaya...

Türkoğlu: Yatırımcı gelsin biz paylaşıma hazırız

Enerji Günlüğü – YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu,Samsun’un kazanması için, yatırımcılarla tüm bilgi teknolojileri altyapılarını paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortakları Derneği (GYODER) tarafından Samsun’da düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi programının, ‘Yatırımcı Gözüyle Gelişen Kentler’ oturumuna konuşmacı olarak katılan YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, Çalık Grubu olarak elektrik dağıtımı sektöründe, gelişime ve yatırıma kapılarını açmış bir kent olan Samsun’u tercih ettiklerini söyledi.

Turkmall İcra Kurulu Başkanı Levent Eyüboğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı oturumda, YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Tanrıverdi Grup Yönetim Kurulu Başkanı Recep Tanrıverdi, Samsun’da gerçekleşen yatırımları ve 21. yüzyıldaki ‘Akıllı Kentleşme’ şehir yapılanmasındaki rolünü masaya yatırdı. Genel Müdür Türkoğlu, Türkiye’de Samsun’dan ilk 500 şirket arasında 4 şirketi olduğunun ifade edildiğini belirterek, “Samsun’un ilk 100’de bir şirketi var. YEDAŞ, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı 2012 yılı Türkiye'nin Kurumlar Vergisi ilk 100 sıralamasında 57. sırada yer almaktadır” dedi.

HER KRİZDEN FIRSAT DOĞAR BUNU KARA ÇEVİRMELİYİZ

Kentsel gelişmenin paylaşıldığı zirvede, “Dünya ölçeğine bakıldığında, gelişmişliğin kriteri o şehrin kullandığı enerji tüketimidir” diyen Türkoğlu, “Kişi başına enerji tüketimi Amerika’da 12000 kWh, Avrupa’da 7000 kWh, Dünya genelinde ise 3000 kWh’dır. Bu rakam Türkiye’de yüzde 15’lik kayıp-kaçağı düşerseniz 2700-2800 kWh’dır. Dünyanın enerji kullanımında, Türkiye’nin nerede olduğu rakamlarla görülmektedir. Aynı şekilde yaklaşık 2000 KWh’lik tüketimiyle Samsun, Türkiye’de ortalamalarının oldukça altındadır. Samsun’un enerji tüketiminde Türkiye’de 15. sırada olması gerektiğini söylendi. Biz 40. sıradayız. Dolayısıyla yüzde 50’lik daha fazla bir çalışma, Samsun’a yatırımcı çekmemiz gerekmektedir. Çinlilerin önemli bir sözü vardır, ‘Her krizden bir fırsat doğar. Ve o fırsat o kadar büyüktür ki, o kriz onun yanında cüce kalır.’ Aslında bu Samsun için bir fırsat. Ortada bir kriz var ve bu krizden Samsun karlı çıkabilir” diye konuştu.

SAMSUN’U GELİŞİME AÇIK KENT OLDUĞU İÇİN SEÇTİK

Çalık Grubu olarak, gelişmeye kapılarını açmış, gelişmişliğin en önemli kriteri olan enerjiyi Samsun’da kaliteli ve kesintisiz sürdürmek için burada olduklarını belirten Türkoğlu, “Kaliteli ve kesintisiz enerji herkesin vazgeçilmezidir. Gelişen dünyada 21. yüzyıldaki şehirleşmeyi ‘Akıllı Kentleşme’ olarak tarif etmeye başladık. Bu akıllı kentleşme teknolojiğe bağlı olarak gerçekleşebilir. Buna bağlı olarak, biz Samsun’da Avrupa’nın en iyi elektrik dağıtım şirketlerinin kullandığı bilgi teknolojilerini kurduk. 2,5 yaşında bir şirketiz. Biz Samsun’a, gelişmişliği hazır bekleyen, daha büyük gelişmelerin yaşanacağı bir şehri gördüğümüz için geldik. Samsun, kurulu enerji sisteminin dörde üçünü kullanmaktadır. Enerjinin tedariği noktasında Samsun’da sorun bulunmamaktadır. Hali hazırda enerji şu anda sistemimizde mevcut. Biz Çalık Grubu olarak bu bölgede gelişme potansiyeline inanarak geldik” dedi.

BİZ PAYLAŞIMA HAZIRIZ, SAMSUN KAZANSIN

Türkoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “YEDAŞ, kamu döneminin son yılında 20 milyon TL zarar eden bir şirketti. Şu anda Türkiye genelinde pazar payı yüzde 2 olan YEDAŞ, ilk 100’de 57. sırada olan bir şirket. Dolayısıyla bu kente gelen yatırımcının dışlanma, kabul edilmeme gibi riski yok. Çünkü herkes ben Samsunluyum diyebiliyor. Bu oldukça önemli. Biz bir hedef koyduk. 2019 yılında operasyonel ve kurumsal mükemmellikte, Avrupa’nın ilk 10 şirketi arasında olmak. Bunun içinde Avrupa’nın dilini, sistemini kurduk. Dünyanın büyük şirketlerinin kullandığı uluslararası kabul görmüş SAP’i sisteminin tüm modüllerini kullanıyoruz. Yatırımcılar için önemli olduğu düşündüğümüz için şunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu bölgede kırsalda dahil, hiçbir belediyede bu kadar güncel olmayan Coğrafi Bilgi Sistemi (GIS) sistemi datası kurduk. Bu sistemle 5 ildeki her müşterimizin bina resmini görebiliyorum. Biz bunu da paylaşmaya hazırız. Yeter ki, yatırımcı bu dataları alsın, üstüne daha da değer katsın. Samsun kazansın.”

Önceki ve Sonraki Haberler