1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Turna: % 100 yenilenebilire akıllı bir üretim karmasıyla geçilir

Turna: % 100 yenilenebilire akıllı bir üretim karmasıyla geçilir

Enerji Günlüğü - Yıldırım Enerji Holding CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tamer Turna, enerji ihtiyacının tamamının yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasına...

Turna: % 100 yenilenebilire akıllı bir üretim karmasıyla geçilir

Enerji Günlüğü - Yıldırım Enerji Holding CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tamer Turna, enerji ihtiyacının tamamının yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasına geçiş döneminde akıllı bir üretim karmasının hedeflenmesi gerektiğini söyledi.

Yıldırım Enerji Holding CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tamer Turna, Türkiye Yenilenebilir Enerji Birliği (EUROSOLAR Türkiye) tarafından 18-20 Mayıs tarihleri arasında yedincisi düzenlenen Uluslararası IRENEC %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı’nın ikinci günüde gerçekleştirilen “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Sisteme Entegrasyonu” özel oturumunda konuştu. 

YÜZDE 43'TEN AZ VERİMLİ TERMİK SANTRALLER KAPATILMALI

Turna, "“Enerji üretiminde % 100 yani tümüyle yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan bir üretim filosunu tesis etmek ana hedeftir. Ancak bugünün teknolojisi ve maliyetleriyle bu geçiş ne yazık ki bugünden yarına olası değildir. Geçiş döneminde akıllı bir üretim karması hedeflenmesi ve ilk aşamada eski teknolojili en az % 43’lük verim sağlayamayan termik santrallerin kapatılması büyük önem taşıyor. Aksi takdirde yüzyılın sonu için hedeflenen kritik 2 derecelik sıcaklık artışı eşiğini sağlamamız mümkün görünmüyor. Paris İklim Zirvesi’nde alınan ve sadece % 43 ve üzeri verime sahip santral yatırımlarına finansman verilmesi kararının küresel ölçekte yaygınlaşması önemli. Diğer yandan elektriğin iletilmesi hususundaki engelleri aşmak adına Avrupa ve de Türkiye’yi kapsayan bir süper elektrik şebekesinin hayata geçirilmesinin, 100 yıl içinde % 100 yenilenebilir enerjiye geçişte en önemli ve en kritik adımlardan biri olduğunu düşünüyorum”. dedi.

ELEKTRİK PAZARINDA ESNEKLİK ÖNEMLİ

Turna mali ve teknik yönden zorlu elektrik pazarında esnekliğin öneminin altını çizdi. Bu esnekliği sağlayacak en önemli teknolojilerin enerji depolama, hızlı devreye girmek ve çıkmak özelliklerine sahip doğal gaz kombine çevrim santralleri ve de ultra süper kritik buhar parametrelerine göre tasarlanan temiz kömür santralleri olduğunu vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler