1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Tuz Gölü Doğalgaz depolama tesisi açıldı

Tuz Gölü Doğalgaz depolama tesisi açıldı

Enerji Günlüğü – Aksaray’daki Tuz Gölü yer altı doğalgaz depolama tesisi bugün gerçekleştirilen törenle açıldı.Tuz Gölünün altına inşa edilen...

Tuz Gölü Doğalgaz depolama tesisi açıldı

Enerji Günlüğü – Aksaray’daki Tuz Gölü yer altı doğalgaz depolama tesisi bugün gerçekleştirilen törenle açıldı.

Tuz Gölünün altına inşa edilen doğalgaz depolama tesisinin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin doğalgaz rezervi olarak nitelendirilen bu projenin, ilk aşamada günlük ihtiyacın 6'da 1'ini karşılayabileceğini açıkladı. Proje hakkında bilgiler veren Erdoğan, 1.2 milyar metreküplük kapasitenin 4.5 katına çıkarılması için yeni bir yatırımı başlattıklarını da sözlerine ekledi.

Tuz Gölü'nün altına inşa edilen 12 suni mağaranın 1.2 milyar metreküplük depolama kapasitene sahip olduğunu hatırlatan Erdoğan, ''Böylece gerektiğinde günlük 44 milyon metreküp doğalgazı şebekeye verebileceğimiz bir rezerve kavuşuyoruz. Depoların bir kısmı tamamlandı, bir kısmı ile ilgili çalışmalar ise sürüyor.'' dedi.

Erdoğan bu projeyle Türkiye'nin yeni teknolojilerle tanıştığını vurgulayarak; ''Türkiye daha önce pek çok ilk gibi burada inşa edilen depolama tesislerinin teknolojisi ve mühendisliğiyle ilk defa tanıştı. Yerin altındaki tuz katmanlarına su basılarak oluşturulan devasa boşluklar, gerekli borular, pompalar ve kompresörle donatılarak birer doğalgaz deposuna dönüştürüldü.'' ifadelerini kullandı.

Erdoğan ayrıca ''Burada sizlere bir de müjde veriyorum. Açılışını yaptığımız 1.2 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesini 5.4 milyar metreküpe çıkartacak yeni bir yatırımı da başlatıyoruz. Bu yatırım da devreye girdiğinde günlük doğalgaz miktarı 80 milyar metreküpe çıkacak.'' diye konuştu.

Törende söz alan Berat Albayrak ise Tesisin sözleşmesinin, 2012’de imzalandığını ve 2013’te de inşaatının başladığını belirterek, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Albayrak, Türkiye’nin enerjideki stratejisini üç unsur üzerine kurduğunu aktardığı sözlerinde bunlardan ilkinin gerçekleşecek projelerin “tüm tarafların menfaatine olması” unsuru olduğunu kaydetti. İkinci unsurun bölgesel ve küresel enerji arz güvenliğine katkıda bulunulması olduğunu açıklayan Albayrak, üçüncü unsurun ise bölgenin ve dünyanın huzuruna katkıda bulunmak olduğunu aktardı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler