1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Üç ülkeden AB ye "hidrojeni destekleyin" çağrısı

Üç ülkeden AB ye "hidrojeni destekleyin" çağrısı

Avusturya, Almanya ve İtalya bakanları Avrupa Komisyonu'ndan, yeşil hidrojeninin nakledilmesini kolaylaştıracak projelerin desteklenmesini ve öncelik verilmesini istedi.

Üç ülkeden  AB ye  "hidrojeni destekleyin" çağrısı

Enerji Günlüğü- Avusturya, Almanya ve İtalya, Avrupa Komisyonu’na yeşil hidrojen projelerine destek verilmesini istedi. Yapılan çağrıda, “projelerin geliştirilmesi, arz güvenliğine ve ithalat kaynaklarının daha fazla çeşitlendirilmesine katkıda bulunurken, aynı zamanda fosil bağımlılıklarını azaltacaktır” ifadesine yer verildi.

Desteklenmesi istenen projeler arasında Almanya, Avusturya ve Slovakya arasında planlanan hidrojen boru hattı yer alıyor. Diğeri ise İtalya'dan Avusturya'ya ve Slovakya'ya uzanan bir gaz boru hattını hidrojen taşımada kullanma projesi.

Çağrı metninde, önerilen altyapı sayesinde Avrupa’nın hidrojen talebinin bir kısmını Kuzey Afrika yeşil hidrojeninden temin edebileceği ve bunun bir Avrupa hidrojen ağı oluşturmaya katkıda bulunacağı belirtiliyor.

Avrupa Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Rus gazına alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarını arıyor. Bu nedenle AB, 2030 a kadar yeşil hidrojenden 10 milyon ton üretmek, 10 milyon ton da ithal etmek istiyor.

Güney Avrupa için başka hidrojen projeleri de planlanıyor. Örneğin "BarMar" boru hattı, 2030'dan itibaren İspanya ve Fransa arasında 2 milyon ton düşük karbonlu hidrojen taşımayı hedefliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler