1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Uçar: Doğalgaza hal değil semt pazarı modeli lazım

Uçar: Doğalgaza hal değil semt pazarı modeli lazım

Enerji Günlüğü - Petform Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Uçar, Türkiye’nin doğalgazda ticaret merkezi olmak için sübvansiyon ve manipülasyonsuz bir pazar...

Uçar: Doğalgaza hal değil semt pazarı modeli lazım

Enerji Günlüğü - Petform Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Uçar, Türkiye’nin doğalgazda ticaret merkezi olmak için sübvansiyon ve manipülasyonsuz bir pazar kurması gerektiğini söyledi. 

Petform Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Uçar, 7. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen doğalgaz oturumunda “Ticaret Merkezi Nedir, Ne Değildir” başlıklı bir sunum yaptı. 

Sunumunda ticaret merkezi olmanın şartlarına değinen Rıdvan Uçar “Ticaret merkezinde sübvansiyon olmaz. Eğer fiyat manipüle edilmiyorsa semt pazarı bir ticaret merkezidir. Manipüle ediliyorsa orası haldir, ticaret merkezi yapamazsınız, uygun bir ortam yaratabilirsiniz. Manav da bir ticaret merkezi değildir çünkü tek bir satıcı vardır.”

KÖPRÜ VE MERKEZ BİRBİRİNDEN FARKLI 

Enerjide köprü vizyonu ile ticaret merkezi vizyonlarının kesinlikle birbirlerinden farklı olduklarının altını çizen Rıdvan Uçar şöyle devam etti: 

“Türkiye üzerinden geçen doğalgazlar nereye gidiyor? İtalya'ya gidiyor. İtalya'ya başka yerlerden de gaz ulaşıyor ve oradan Avrupa'ya dağıtılıyor. Şu anda tüm planlar buna göre yapılıyor. İtalya gelecekte Avrupa'nın gaz ticaret merkezi olma yolunda planlar yapıyor. Yunanistan semt pazarı da kurulmak üzere, Balkanlar için bir HUB'cık kurulabilir mi diye düşünüyorlar. Avrupa'da iki ticaret merkezi öne çıkıyor. Gaz pazara doğru gitmek istiyor.” 

TEK OYUNCU DOMİNE EDİYORSA PAZAR YOKTUR 

Devletin ana oyuncu olduğu yere ticaret merkezi denilemeyeceğine dikkat çeken Rıdvan Uçar, “Özel sektör olmadan ticaret merkezi olmaz. Devlet yerine başka bir oyuncu domine etmek isterse yine ticaret merkezi olamayız. Ancak köprü, transit, koridor, otoyol oluruz ama ticaret merkezi olamayız” diye konuştu. 

İlkyaz YENİDOĞAN - Enerji Günlüğü / ADANA  

Uzun: Doğalgazda akıllı karar vermeliyiz

Şenel: TR gaz HUB’ı olacaksa kendi yolunu yapmalı

 

Önceki ve Sonraki Haberler