1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Üçkıta Elektrik Artvin’de HES kuracak

Üçkıta Elektrik Artvin’de HES kuracak

Artvin’in Yusufeli ilçesi sınırları içinde Zamevan Çayı üzerinde 18 MW kurulu gücünde Demirdöven Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacak. 

Üçkıta Elektrik Artvin’de HES kuracak

Enerji Günlüğü - Üçkıta Elektrik, yaklaşık 408 milyon lira yatırımla Artvin’de Zamevan Çayı üzerinde 18 MW kurulu gücünde Demirdöven Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurup işletecek. 

Üçkıta Elektrik Üretim San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Artvin ili, Yusufeli ilçesi, Demirdöven Köyü Mevkii içerisinde Zamevan Çayı üzerinde 18 MW kurulu gücünde Demirdöven Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurulup işletilmesi planlanıyor. Projenin değeri 407 milyon 500 bin lira olarak hesaplanıyor. 

Proje kapsamında Zamevan Çayı üzerinde 1.335 m talveg, 1.340 m normal ve maksimum su kotunda kontrollü kapaklı tipteki Demirdöven Regülatörü ile alınacak 19 m3/s debili suların sağ sahilde yer alan 3.520 m uzunluğundaki iletim tüneli ile yükleme havuzuna aktarılması buradan alınacak suların 160 m uzunluğunda ve 2,6 m çapındaki cebri boru ile 1.238 m kuyruk suyu kotunda tesis edilecek 18 MWe kurulu gücünde Demirdöven HES'e düşürülerek ortalama yaklaşıı 39 milyon kWh/yıl enerji üretilmesi öngörülüyor. Üretilen elektrik yaklaşık 12 bin 400 kişinin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. 

Planlanan proje kapsamında üretilecek olan toplam elektriğin Demirdöven HES yakınında yapılacak olan şalt sahasında toplanması buradan da ulusal sisteme verilmesi planlanıyor. Santralde üretilen elektrik, 2 km uzunluğundaki 33 kV’lık gerilim seviyesinde 477 MCM iletkenlikli tek devre Enerji Nakil Hattı ile Barhal Havza TM’ye aktarılacak.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler