1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Üçpınar RES’in hibrit GES kurulumu başladı

Üçpınar RES’in hibrit GES kurulumu başladı

Akfen iştiraki Derbent Enerji’nin Üçpınar RES’ine yardımcı kaynak GES kurulumu başladı.

Üçpınar RES’in hibrit GES kurulumu başladı

Enerji Günlüğü - Akfen iştiraki derbent Enerji’nin Üçpınar RES’ine yardımcı kaynak GES kurulumu başladı.

Akfen Yenilenebilir Enerji AŞ’nin [AKFYE] %100 bağlı ortaklığı Derbent Enerji Üretim Pazarlama İthalat ve İhracat AŞ’ye ait Çanakkale Lapseki’de kurulu Üçpınar Rüzgar Enerjisi Santrali’ni (RES) hibrit santrale dönüştürecek olan güneş enerjisine dayalı yardımcı kaynak tesisinin kurulumu başladı.

Akfen Yenilenebilir AŞ’den yapılan açıklamada; 40MW kurulu gücündeki yardımcı kaynak güneş enerjisi santralinin (GES) kurulumu için Asunim Yenilenebilir Enerji AŞ ile anahtar teslim mühendislik tedarik ve inşaat işleri sözleşmesi imzalandığı ve inşaatın başladığı kaydedildi. 122,2MW kurulu güce sahip Üçpınar RES, halen 99MWe işletme kapasitesiyle çalışıyor. 

Açıklamada Üçpınar Hibrit GES yatırımı için, 13 Şubat 2024 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 564789 teşvik belge numaralı ve 3 yıl süreli yatırım teşviki alındığı da bildirildi. Teşvik paketinde KDV desteği ile gümrük ve damga vergisi istisnası yer alıyor. 

Üçpınar Hibrit RES’in yardımcı kaynak GES tesisi de santralin kalan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) süresi boyunca, dolar bazlı YEKDEM sabit fiyat garantisinden faydalanabilecek. 

Açıklamada; inşaat süreci başlamış olan toplam 26 MW’lık hibrit GES projeleriyle birlikte, Akfen’in mevcut 699 MW kurulu gücünün, toplam 765MW'a çıkacağı belirtildi. 

Akfen’in bunlara ilave olarak; 95MW’lık hibrit GES ve RES kapasite artış projeleriyle ilgili ihale ve yatırım süreçleri ise devam ediyor. Şirket böylece toplam kurulu gücünü 860MW seviyesine çıkaracak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler