1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Üçüncü Kürt petrolü tankeri 22 Haziran`da sevk edilecek

Üçüncü Kürt petrolü tankeri 22 Haziran`da sevk edilecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan günde 100-120 bin varillik petrol gelmeye devam ettiğini, Ceyhan'dan dünyaya...

Üçüncü Kürt petrolü tankeri 22 Haziran`da sevk edilecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan günde 100-120 bin varillik petrol gelmeye devam ettiğini, Ceyhan'dan dünyaya 3'üncü petrol tankerin de 22 Haziran'da sevk edileceğini söyledi.

Bakan Taner Yıldız, Enerji Verimliliğinde Yeni Teşvik ve Uygulamalar konulu toplantının ardından medya mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Yıldız, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye sevk edilen petrol konusundaki soru üzerine şöyle dedi:

"Yaklaşık 100-120 bin varillik sevkiyat devam ediyor. Şu anda yol haritasında herhangi bir değişiklik söz konusun değil ama Irak'ta bütün gelişmeleri sıcağı sıcağına takip ediyoruz. Türkiye, Kuzey Irak'la imzalanmış özel hukuk hükümlerine tabi gerek özel gerekse kamu şirketlerinin işlemlerine aynı şekilde devam ediyor. Musul ve Kerkük'te petrol ve doğalgazla alakalı kaynakların nasıl tasarruf edildiğine dair gelişmeleri takip ediyoruz. Şu anda sevkıyat devam ediyor."

IŞİD BORU HATLARI İÇİN TEHDİT Mİ?

Irak'taki IŞİD varlığının boru hatlarının güvenliği için tehdit oluşturup oluşturmadığı sorusu üzerine Yıldız, Irak stabil hale gelinceye kadar her türlü riski içinde barındırdığını söyledi. Önümüzdeki günlerde ne tür gelişmeler olacağına ilişkin çok öngörülebilir durum olmadığına işaret eden Yıldız, petrol akışının ileride kesilip kesilmeyeceğini söylemenin kolay olmadığını dile getirdi.

IRAK'TAKİ GELİŞMELER PETROLÜ YÜKSELTTİ

Irak'taki gelişmelerin petrol fiyatlarını etkilediğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Dünyadaki gerek bölgesel gerekse bir kısım ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıkların en fazla etkilediği sektörlerden birisi enerji sektörü. Ham petrol fiyatlarının arttığını görüyoruz. Ham petrol fiyatlarının artması Türkiye'nin maliyetlerinin arttığı anlamına geliyor. Bunlar stabil hale gelinceye kadar bunu tüketicimize, sanayicimize, konutlara yansıtmamaya gayret ediyoruz. Ham petrol ve buna bağlı olarak doğalgazın maliyetlerinin artacağı çok net bir şekilde ortada. Bunu kendi içimizde eritebileceğimiz, maliyetlerini dengeleyebileceğimiz bir yapı için arkadaşlarımız çalışıyorlar."

3. TANKER 22 HAZİRAN'DA SEVK EDİLECEK

Yıldız, Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden sevki konusunda, "3. tanker için 22 Haziranla alakalı bir program var. Bu program sarkabilir mi onu şu anda kestirmek mümkün değil. Depolarımızda Irak petrolü bulunmaktadır, sevkiyata hazır haldedir. Bunun ihalesini yapan Irak tarafıdır. İhale tamamlandıktan, yeri belirlendikten sonra biz sevkiyatı yapmaya, Bağdat'la gerekli bilgileri paylaşarak devam ediyoruz" dedi.

RİSKLİ BÖLGEDE TPAO PERSONELİ YOK

Bakan Taner Yıldız, Musul'da petrol arama faaliyetlerine katılan TPAO personelinin tahliyesinin söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine şöyle dedi:

"Şu anda TPAO çalışanlarının önemli bir kesimi, ki miktarları çok fazla değil, çalışmalarına bulundukları yerlerde devam ediyorlar. Riskleri, tehlikeleri sürekli takip ediyoruz. Tehlikeli ve riskli bölgeler var ancak riskli bölgelerde TPAO çalışanımız bulunmamaktadır."

Önceki ve Sonraki Haberler