1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Ucuzlayan kömüre İsviçreli şirketten destek

Ucuzlayan kömüre İsviçreli şirketten destek

Enerji Günlüğü – Hammadde ticaretinde dünyada ilk sırada yer alan İsviçreli şirket Glencore, kömür arz fazlalığının azaltılmasına yardımcı...

Ucuzlayan kömüre İsviçreli şirketten destek

Enerji Günlüğü – Hammadde ticaretinde dünyada ilk sırada yer alan İsviçreli şirket Glencore, kömür arz fazlalığının azaltılmasına yardımcı olmak için Avustralya'daki kömür madenlerini 3 hafta için kapatacak.

Dünyanın en büyük termal kömür ihracatçısı olan İsviçre merkezli Glencore yaptığı açıklamada, kömürde global arz fazlasının azaltılmasına ve böylece düşen fiyatların toparlanmasına yardımcı olmak için Avustralya'daki madenlerini 3 haftalık süre için kapatacağını bildirdi.

KÖMÜR ARZI 5 MİLYON TON AZALACAK

Glencore International AG, madenlerin 3 hafta süre ile kapatılmasının üretimin 5 milyon ton azalmasına neden olacağını hesapladıklarını belirtti. Bu rakam, Avustralya'nın 2014 yılı termal kömür ihracat tahmininin yüzde 2,5'ine denk geliyor.

Glencore açıklamasında cari kömür fiyatları nedeniyle Avustralya'daki kömür üreticilerinin üçte birinin zararına çalıştıklarını tahmin ettiğini de belirtti. Buna rağmen, Avustralya'nın termal kömür üretiminin gelecek 2 yılda yüzde 8 artarak 270 milyon tona ulaşması bekleniyor.

KÖMÜR FİYATLARI SON 5.5 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Global kömür fiyatları, yaşanan arz fazlası nedeniyle son 5,5 yılın en düşük seviyelerine gerilemiş durumda.

Avustralya’da ise termal kömürün ton fiyatı 2011 yılındaki 120 dolar seviyelerinden 62 dolara gerilemiş durumda.

Önceki ve Sonraki Haberler