1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. UEDAŞ Başkan Vekili Ergüneş: Dağıtım şirketlerinin en ciddi sorunu sermaye ihtiyacı

UEDAŞ Başkan Vekili Ergüneş: Dağıtım şirketlerinin en ciddi sorunu sermaye ihtiyacı

Şirketlerin kriz ortamında en önemli sıkıntısının yüksek işletme sermayesi ihtiyacı olduğunu belirten  Uludağ Elektrik Başkan Vekili İsmail Ergüneş, enerji sorununun çözümünün yenilenebilir enerji olduğuna işaret etti.

UEDAŞ Başkan Vekili Ergüneş: Dağıtım şirketlerinin en ciddi sorunu sermaye ihtiyacı

Enerji Günlüğü - Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. Başkan Vekili İsmail Ergüneş, Bloomberg HT’de katıldığı bir haber programında dünya olarak daha önce benzeri hiç yaşanmamış bir krizden geçildiğini söyledi. Öngörülemez bir maliyet artışı, hem arz hem tedarik taraflarındaki sorunlar ve jeopolitik problemlerin enerji maliyetlerini yukarı çektiğini ifade eden Ergüneş, pek çok ülkenin şu anda aynı sorunlarla başetmeye çalıştığını kaydetti. 

Enerjinin girmediği bir ürün veya hizmet olmadığı için enflasyon üzerinde de baskı oluşturduğuna dikkat çeken İsmail Ergüneş, ilk 6 ayı tedarikte sorun yaşatmadan maliyetlere yetişmeye çalışarak geçirdiklerini söyledi. 

4 AYLIK VERİLER YÜZDE 4’LÜK BÜYÜMEYE İŞARET EDİYOR 

Yılın ilk 4 ayının elektrik tüketim verilerine bakıldığında sanayi tarafında bir hareketlilik olduğunu belirten Uludağ Elektrik Başkan Vekili İsmail Ergüneş, bu verilere bakarak Türkiye ekonomisinde kabaca yüzde 3,5 - 4 aralığında bir büyümeye beklediğini kaydetti. 

EN BÜYÜK SORUN SERMAYE İHTİYACI

Dağıtım şirketlerinin karlılığının EPDK tarafından belirlenen marjlar çerçevesinde gerçekleştiğini söyleyen Ergüneş, “Bizim asıl sorunumuz maliyetler. Çünkü biz enerjimizin büyük bir kısmını spot piyasadan gün öncesi temin edip ortalama 40-45 gün vadelerle satışını yapıyoruz. Bizim yaptığımız iş perakendecilik. Süpermarketler ters vade yaratırken, biz tam tersine önden finanse edip parayı sonradan toplamaya çalışıyoruz. Bir de tarifelerin bu maliyetleri gecikmeli yansıttıkları dikkate alındığında bizim şu andaki en önemli sorunumuz yüksek işletme sermayesi ihtiyacı” diye konuştu. 

Elektrik dağıtımı özel sektör eliyle yürütülse de bir kamu hizmeti olduğunun altını çizen İsmail Ergüneş, “Bugünkü enflasyon ortamında, bugünkü yüksek işletme sermayesi ihtiyacında bu kar marjlarıyla koyduğunuz sermayenin alternatif risksiz getirisini değerlendirdiğinizde durup düşünmeyi gerektiriyor” dedi. 

Ergüneş, şu anda bütün elektrik tedarik ve dağıtım şirketlerinin çabasının hizmeti aksatmadan devam ettirebilmek olduğunu söyledi. 

ÇÖZÜM YENİLENEBİLİR ENERJİ

Krizin kısa vadede çözümünün mümkün olmadığını ifade eden Ergüneş, ülkelerin rekabetçiliğinin elektrik üretim kompozisyonları üzerinden belirleneceğini belirtirken, Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi konusunda daha agresif davranması gerektiğini vurguladı. 

UEDAŞ’ın Mart ayı sonunda İngiltere merkezli Actis Equity Fund tarafından satın alındığını hatrılatan Ergüneş, yeni yönetimle önümüzdeki dönemde daha fazla yenilenebilir enerji yatırım projesi geliştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler