1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna artık Avrupa’dan doğalgaz alabilecek

Ukrayna artık Avrupa’dan doğalgaz alabilecek

Enerji Günlüğü - Ukrayna'nın Avrupa'dan doğalgaz alımını sağlayacakSlovakya’daki Vojany-UzhgorodBoru Hattı’nın açılışı gerçekleştirildi.Rusya'ya...

Ukrayna artık Avrupa’dan doğalgaz alabilecek

Enerji Günlüğü - Ukrayna'nın Avrupa'dan doğalgaz alımını sağlayacakSlovakya’daki Vojany-UzhgorodBoru Hattı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Rusya'ya olan borcu yüzünden doğalgazı kesilen Ukrayna'nın Avrupa'dan doğalgaz alımını mümkün kılacak Slovakya Veľké Kapušany’deki Vojany-Uzhgorod boru hattı iki ülkenin başbakanlarının katıldığı törenle açıldı. Boru hattının yıllık kapasitesi 10 milyar metre küp. Bu rakam Ukrayna'nın doğalgaz tüketiminin beşte birine tekabül ediyor.

Sibirya’nın Gücü olarak da bilinen Yakutia–Khabarovsk–Vladivostok Boru Hattı Projesi için ilk ek yapımı için Salı günü Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ve Çin Birinci Başbakan yardımcısı Zhang Gaoli’nin katılımıyla yapılan törenin sadece birkaç saat sonrasında, Ukrayna cephesinden bir karşılık geldi. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Slovakya Veľké Kapušany’dekiVojany-UzhgorodBoru Hattı’nın açılışını gerçekleştirdi.

Yatsenyuk, hükümetin internet sitesinden yaptığı açıklamada, bu boru hattının nihai çözüm olmadığını ama ileriye doğru atılmış çok büyük bir adım olduğunu belirterek, Slovakya ve Avrupa Komisyonu ile birlikte enerji tedariğinin çeşitlendirilmesi ve Rusya’ya olan bağımlılığın azaltılması yönünde ilk adımı attıklarını söyledi.

Yatsenyuk ayrıca, Ukrayna’nın Avrupa’dan doğalgaz alma fırsatı ile Gazprom’dan alınan doğalgazın yüzde 40’ının sağlanacağını da sözlerine ekleyerek, Ukrayna’nın doğalgaz iletim sistemini ortaklaşa modernize edip işleterek enerji ihtiyacını yüzde yüz karşılayabileceklerini belirtti.

Ukrayna devlet enerji şirketi Naftogaz ise Salı günü yaptığı açıklamada, Gazprom’un fiyat konusunda değişiklik yapmasının bir ayrıcalık değil, sorumluluk olduğunu belirterek, mevcut anlaşmaya göre şirketin diğer tarafın adil anlaşma değişikliği önerilerini yerine getirme gibi bir zorunluluğu olduğunu söyledi. Naftogaz Gazprom’un bu fiyat değişikliği talebini yerine getirmemesinin tek nedeninin ise Ukrayna’nın Avrupa doğalgaz piyasasına girişini sınırlandırmak olabileceğini de ekledi.

RUSYA ÇİN İLE DOĞALGAZ BORU HATTINI GÖRÜŞTÜ

Önceki ve Sonraki Haberler