1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ukrayna, Azerbaycan`dan petrol almayı planlıyor

Ukrayna, Azerbaycan`dan petrol almayı planlıyor

Enerji Günlüğü – Ukrayna Azerbaycan ile enerji alanındaki işbirliğini devam ettirmek ve bu çerçevede Azerbaycan’dan petrol almak istiyor.Ukrayna Enerji...

Ukrayna, Azerbaycan`dan petrol almayı planlıyor

Enerji Günlüğü – Ukrayna Azerbaycan ile enerji alanındaki işbirliğini devam ettirmek ve bu çerçevede Azerbaycan’dan petrol almak istiyor.

Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan, dün basın konferansında yaptığı açıklamada, Azerbaycan ile enerji alanındaki işbirliğini devam ettirmek istediklerini ve rafinerilerin ihtiyaçlarının karşılanması için Azerbaycan'dan petrol almayı planladıklarını, konunun kısa sürede sonuçlanacağını bildirdi.

Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev ile bir araya geleceğini belirten Prodan, Azeri gazının Ukrayna’ya transferinin nasıl olacağını ve iki ülkenin ortak projelerini ele alacaklarını söyledi.

Prodan açıklamasında, Azerbaycan devlet petrol şirketlerinin yeterli kaynak bulmaları halinde petrol sevkiyatlarının gelecek hafta başlayabileceğini vurguladı.

Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev ise Ukrayna’ya petrol transferinin devamı için bir dizi proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, “ Hazar Denizi’nden çıkarılan petrolün iletilmesini istiyoruz. Bu alanda Ukrayna ile Sarmantiya uluslar arası petrol ve doğalgaz boru hattı şirketini kurduk. Bu projede Avrupa Komisyonu ile birlikte çevre duyarlılığı olan bir proje geliştirdik” ifadelerini kullandı.

Azeri devlet petrol şirketi SOCAR’ın Ukrayna’da 40’tan fazla dolum istasyonu bulunduğunu hatırlatan Aliyev, bu sayının önümüzdeki süreçte 70’e çıkarılacağını ve Ukrayna hükümetinin bu projeleri desteklediğini söyledi.

ÇALIŞMA GRUBU LAĞVEDİLDİ

Öte yandan Ukrayna Başbakanı Petro Poroshenko Ukrayna toprakları üzerinden Azerbaycan’dan enerji tedariğinde yeni rotalar yaratma üzerinde çalışan grubu lağvetti. Çalışma grubu 2011 yılında eski Başbakan döneminde kurulmuştu.

Başbakan ayrıca, bir dizi yapım, danışmanlık ve destekleyici şirket ve hizmetlerin de lağvedilmesini emretti.

Sarmantiya uluslar arası petrol ve doğalgaz boru hattı şirketi 12 Temmuz 2004 tarihinde UkrTransNafta ve Polonyalı PERN Przyjazn tarafından kurulmuştu. Şirketin hissedarları SOCAR, Gürcistan Petrol ve Gaz Birliği Ltd. (GOGC), UkrTransNafta, PolonyalıPrzedsiebiorstwo Eksploatacji Rurociagow Naftowych Przyjazn S.A. ve Litvanyalı AB Klaipedos Nafta.

Önceki ve Sonraki Haberler