1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna borsasında gaz depolama ticareti başlıyor

Ukrayna borsasında gaz depolama ticareti başlıyor

Ukrayna borsası, yabancı şirketlerin daha hızlı işlem yapabilecekleri gaz depolama ticaretini Nisan sonrası başlatacak.

Ukrayna borsasında gaz depolama ticareti başlıyor

Enerji Günlüğü - Ukrayna borsası, yabancı şirketlerin daha hızlı işlem yapabilecekleri gaz depolama ticaretini Nisan sonrası başlatacak.

Ukrayna enerji borsası UEEX, 2021 yılı Nisan ayı sonundan itibaren gümrüksüz depolama rejimi altında, yer altı depolama tesislerinde tutulan gaz için ticaret ürünleri sunmayı planlıyor. UEEX, kamu depolama operatörü Ukrtransgaz ile Ukrayna'da gümrüksüz depo ve kısa vadeli programı kapsamında gaz depolayan yabancı şirketlerin UEEX platformu üzerinden gaz ticareti yapmalarına izin vermek için bir anlaşma imzaladı. Ukrtransgaz, tedarikçinin gazının garantörü olarak hareket edecek ve gazın mülkiyetini 30 dakika içinde tedarikçiden alıcıya otomatik olarak devredecek.

Ukraynalı olmayan bazı şirketlerin akredite edildiğini açıklayan UEEX,  firmaların önceden iki gün süren bir anlaşmayı üç saat içinde kapatabileceklerini kaydetti.  Tüccarlar, borsa aracılığıyla depolama tesislerinde tutulan gaz ticaretini tamamlamak iki günden fazla sürdüğü için genellikle doğrudan sözleşmeler yapmayı tercih ediyorlar. 

UEEX'in işlem hacmi, 2019'da 387.5 milyon m³'den 2.51 milyar m³'e yükselerek 2020'de keskin bir artış gösterdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler