1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna Rusya borç krizinde anlaşmazlık tam aşılamadı

Ukrayna Rusya borç krizinde anlaşmazlık tam aşılamadı

Enerji Günlüğü – Geçtiğimiz günlerde yapılan Rusya, Ukrayna, AB üçlü görüşmelerinin ardından anlaşma sağlandığı açıklanan Ukrayna’nın...

Ukrayna Rusya borç krizinde anlaşmazlık tam aşılamadı

Enerji Günlüğü – Geçtiğimiz günlerde yapılan Rusya, Ukrayna, AB üçlü görüşmelerinin ardından anlaşma sağlandığı açıklanan Ukrayna’nın Rusya’ya olan doğalgaz borcu Nisan ve Mayıs dönemi için fiyat konusunda anlaşmazlık devam ediyor.

AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Gunther Oettinger, Rusya ve Ukrayna'nın Kasım 2013-Mart 2014 dönemindeki gaz tedarik miktarı ve fiyatı üzerindeki tüm anlaşmazlıkları giderdiklerini söyledi. Ancak Oettinger, Nisan ve Mayıs dönemi için fiyat konusunda anlaşmazlığın devam ettiğini vurguladı. Oettinger, "Rusya ve Ukrayna arasında Nisan-Mayıs dönemi gaz fiyatı için anlaşmazlık sürüyor" ifadesini kullandı.

POLİTİK MOTİVASYONLU FİYAT ÖDEMEYECEĞİZ

Öte yandan, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rus doğal gazı için istenen politik motivasyonlu yüksek fiyatı ödemeyeceklerini söyledi.

Berlin'de AB Komisyonu üyesi Ottinger'in katılımı ile Rusya ve Ukrayna enerji bakanlarının yapacakları toplantı öncesinde açıklama yapan Yatsenyuk, "Moskova'nın Rus doğal gaz akışının devam etmesi için talep ettiği yüksek politik fiyatı ödemeyeceğiz" diye konuştu. Yatsenyuk ayrıca, yeni bir fiyat müzakere edilene kadar Rusya'nın talep ettiği ön ödemeli sistemi reddedeceklerini de vurguladı.

Gazprom, Ukrayna'dan Nisan sonuna kadarki dönem için hesaplanan 3,5 milyar dolar borcu 2 Haziran'a kadar ödemesini istiyor. Bu ödemenin yapılmaması halinde ön ödemeli gaz satışı uygulamasına gideceğini duyurmuş durumda.

 

Önceki ve Sonraki Haberler