1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna Rusya’dan doğal gaz indirimi ve mali yardım aldı

Ukrayna Rusya’dan doğal gaz indirimi ve mali yardım aldı

Enerji Günlüğü - Rusya-Ukrayna 6. Devletlerarası Komisyon toplantısında Rusya, Ukrayna'ya sattıkları doğalgazın fiyatını 400 dolardan 268,5 dolara düşürdü....

Ukrayna Rusya’dan doğal gaz indirimi ve mali yardım aldı

Enerji Günlüğü - Rusya-Ukrayna 6. Devletlerarası Komisyon toplantısında Rusya, Ukrayna'ya sattıkları doğalgazın fiyatını 400 dolardan 268,5 dolara düşürdü. Aynı zamanda Rusya, Ukrayna'ya katkıda bulunmak için 15 milyar dolar değerinde devlet tahvili alacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç bugün Moskova’da bir araya gelerek enerji sektörü ağırlıklı olmak üzere ekonomik ilişkiler ve düşmekte olan ticaret hacminin artırılması konularını ele aldı.

UKRAYNA’NIN MALİ YARDIMA VE DOĞALGAZ FİYAT İNDİRİMİNE İHTİYACI VAR

Basına kapalı gerçekleşen Yanukoviç-Putin görüşmesinin gündeminde Rusya'nın, Ukrayna'nın da yer almasını istediği eski Sovyetler Birliği ülkeleri arasındaki gümrük birliği anlaşması gündeme gelmedi. Liderler sadece Rusya'nın Ukrayna'ya vereceği mali yardım ve doğal gaz indirimi üzerinde görüştüler. Görüşmeden beklendiği üzere Rusya’nın, Ukrayna'ya sattığı doğalgaz fiyatının 400 dolardan 268,5 dolara düşmesi ve Rusya’nın, Ukrayna'ya katkıda bulunmak için 15 milyar dolar değerinde devlet tahvili alması sonuçları çıktı.

AB ile Ortaklık Anlaşması'nı askıya alan Ukrayna, iflastan kurtulmak için mali yardıma ve aynı zamanda Rusya'dan temin edilen doğalgaz için de fiyat indirimine ihtiyaç duyuyordu. Bloomberg Kiev Pazar günü Ukrayna’nın Moskova’dan 15 milyar dolarlık bir kredi isteğinde bulunacağını yazmıştı.

PUTİN: SERT ÖNLEMLER ALMAK LAZIM

Rusya’nın Ukrayna için en önemli ekonomik ortak olduğunu anımsatan Putin, Ukrayna’nın dış ticaretindeki Rusya payının yüzde 30’u bulduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçtiğimiz yıl yüzde 11 oranında hâlihazırda ise yüzde 14,5 oranında düştüğüne dikkat çeken Vladimir Putin; "İki yıldır düşmeye devam eden ticaret hacminin daha önceki yıllardaki seviyesine dönmesi ve ileriye taşınması için sert önlemler almak lazım." diye konuştu.

Bir dizi büyük ortak projelere de değinen Rusya lideri, bunların atom enerjisi, uçak ve motor endüstrisi, ulaşım ve barışçıl uzay araştırmaları alanındaki projeler olduğunu belirtti.

RUSYA UKRAYNA’NIN SAVUNMA KAPASİTESİNİ KULLANMAK İSTİYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçları için Ukrayna’nın savunma kapasitesini kullanmak istediklerini söyleyerek “İki ülke, Sivastopol’de konuşlandırılan Karadeniz Filosu’na dayanarak uluslararası arenada daha aktif bir şekilde işbirliği yapabilir, başta bölge güvenliği olmak üzere güncel küresel sorunlarda pozisyon koordinasyonunda bulunabilir.” dedi.

YANUKOVİÇ: İŞBİRLİĞİ DEVAM EDİYOR

Yanukoviç toplantıda yaptığı konuşmada, "Bugünkü görüşme, bir ölçüde, stratejik bir görüşme. Stratejik ortaklığımıza son vermeyip, geliştirmeye devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Karşılıklı menfaatler temelinde, Ukrayna ile Rusya'nın yeni ve kaliteli ürünleri birlikte üretebileceğini ifade eden Yanukoviç, özellikle; enerji, ulaştırma mühendisliği, gemi inşaatı, havacılık ve uzay sektöründe işbirliğinin devam ettiğini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler