1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna üzerinden Rus gazı sevkiyatı dörtte bir oranında azaldı

Ukrayna üzerinden Rus gazı sevkiyatı dörtte bir oranında azaldı

Rusya’nın Ukrayna üzerinden Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı Ocak-Kasım döneminde yaklaşık yüzde 24 azaldı.

Ukrayna üzerinden Rus gazı sevkiyatı dörtte bir oranında azaldı

Enerji Günlüğü - Rusya’nın Ukrayna üzerinden Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı Ocak-Kasım döneminde yaklaşık yüzde 24 azaldı.

Ukrayna'nın doğal gaz aktarım sistemi operatörü Uktransgaz'ın verilerine göre, Ocak-Kasım 2021 döneminde Rusya'dan Avrupa'ya Ukrayna üzerinden transfer edilen gaz miktarı 38,3 milyar metreküp oldu. Bu ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,6 oranında azalma anlamına geliyor.

Kasım ayında ise transit geçen miktar Ekim ayında 2 milyar 634 milyon metreküpten 3 milyar 49 milyar metreküpe çıktı. Günlük ortalama gaz akışı Ukrayna'nın Rusya ile yaptığı kontrattaki günlük ortalama 109 milyon metreküp seviyesinin altında kalmayı sürdürdü.  

KUZEY AKIM 2’DE UKRAYNA ANLAŞMASI İDDİASI

Gazprom, son yıllarda Moskova ile gaz fiyatlandırması konusunda bir anlaşmazlık geçmişi olan komşu Ukrayna üzerinden transit geçişini azalttı. Ayrıca Ukrayna ile Rusya ilişkileri Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusunda savaşın patlak vermesinin ardından kötüleşti. 

Tüm bu olumsuzluklar Rusya’nın en büyük projelerinden biri olan Kuzey Akım 2’yi de etkileyecek gibi duruyor. Nitekim ABD Kongresi'nden bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri bir müdahalesi durumunda Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nın kapatılması konusunda ABD ile Almanya'nın anlayış birliğine vardıklarını öne sürdü.

AVRUPA’DA GAZ FİYATLARI YÜKSELİYOR

Öte yandan, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri harekat olasılığı nedeniyle Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim tırmanıyor. Küresel doğal gaz kıtlığı ve bu kış Rusya'nın Avrupa'ya gaz iletim hacminin azalması ile çatışma riski aynı dönemde ortaya çıkmış bulunuyor. Gaz fiyatları, Kuzey Akım 2'nin Avrupa'nın tükenen stoklarını hafifletmeye yardımcı olmayacağı endişeleriyle son zamanların en yüksek seviyelerinde hareket ediyor.

Avrupa gaz fiyatları, soğuk hava koşullarına dair öngörüler, rekor karbon fiyatları ve Rusya'nın gaz arzına ilişkin süregelen belirsizlik nedeniyle bugün %6'dan fazla artış kaydetti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler