1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna üzerinden Avrupa’ya Rus gazı akışı azaldı

Ukrayna üzerinden Avrupa’ya Rus gazı akışı azaldı

Rusya'dan Avrupa'ya taşınan doğal gazın üçte birinin geçtiği Sokhranivka istasyonundan gaz akışı işgal koşulları nedeniyle durdu.

Ukrayna üzerinden Avrupa’ya Rus gazı akışı azaldı

Enerji Günlüğü - Ukrayna Gaz Hattı Operatörü GTSOU, Rus gazına olan talebin dörtte bir oranında azaldığını ve Sokhranivka istasyonundan Avrupa'ya gaz akışının durdurulduğunu açıkladı.

Ukrayna'nın doğal gaz sistemini işleten GTSOU şirketi, Sokhranivka giriş noktasından gaz akışını dün itibarıyla durdurdu. Şirket açıklamasında "İşgal kuvvetlerinin teknik süreçlere müdahalesi yüzünden Novopskov istasyonunun çalışamayacak durumda olduğunu ve hattın başka bir yere taşınacağını" belirtti. Rusya'dan Avrupa'ya taşınan doğal gazın üçte birinin bu hat üzerinden geçtiği belirtiliyor.

Ukrayna'nın Rus güçlerin kontrolünde olduğu gerekçesi ile Sokhranovka istasyonundan gaz alımını durdurması ve sadece Sudzha istasyonunun kullanılabilir durumda olmasının Ukrayna üzerinden  Avrupa'ya transit gaz akışını daha da azaltması bekleniyor. 

TRANSİT GAZ TALEBİ AZALDI

Ukrayna doğal gaz boru hattı operatörü OGTSU'nun verilerine göre, Ukrayna üzerinden transit gaz talebi yüzde 25 azalarak 53 milyon metreküpe geriledi. Bir önceki gün 73,4 milyon metreküp gaz pompalanmıştı. 

YAMAL HATTINDAN GAZ AKIŞI POLONYA YÖNÜNDE

Polonya üzerinden Almanya'ya ulaşan Yamal boru hattında şu anda Polonya-Almanya yönüne değil, Almanya'dan Polonya'ya doğru bir akış var. Rus gazı şu anda Almanya'ya en sağlıklı olarak Kuzey Akım 1'den akıyor. Bu boru hattından günde 170 milyon metreküp gaz pompalanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler