1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Ukrayna’da baraj patladı, sel felaketi yaşanıyor

Ukrayna’da baraj patladı, sel felaketi yaşanıyor

Ukrayna’da Rusya’nın kontrolü altında bulunan ve Zaporijya Nükleer Santralini besleyen Kakhovka Barajına düzenlenen saldırı ardından bölge sel baskını ve nükleer tehdit riski ile karşı karşıya.

Ukrayna’da baraj patladı, sel felaketi yaşanıyor

Enerji Günlüğü - Ukrayna’da Rus güçlerinin kontrolü altındaki Kakhovka Hidroelektrik Santrali ve Barajı'nda patlama meydana geldi. Patlamaların tetiklediği sel felaketi nedeniyle yaklaşık 42 bin kişi risk altında.

Ukrayna'nın Güneyinde bulunan ve Rus kontrolü altında olan Herson bölgesindeki 357 MW kurulu gücündeki Kakhovka Hidroelektrik Santrali ve Barajı’na saldırı düzenlendi. Saldırı ardından baraj kısmen yıkıldı. Ukrayna sel baskını ve nükleer tehdit nedeniyle bölgeye tahliye çağrısı yaptı. 

Ukraynalı yetkililer daha önce barajın çökmesi halinde 18 milyon metreküp suyun açığa çıkarak Herson'u ve yüz binlerce insanın yaşadığı onlarca başka bölgeyi sular altında bırakabileceği ve Rus işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santralinde erime tehlikesi yaratabileceği uyarısında bulunmuştu.

TARAFLAR BİRBİRİNİ SUÇLADI

Yaşanan patlamadan Rusya ve Ukrayna birbirlerini sorumlu tuttu. Ukrayna devlet başkanı Volodimir Zelenski, saldırının Rus birliklerinin "Ukrayna topraklarının her köşesinden kovulması gerektiğini" gösterdiğini söylerken, Rusya olayı Ukrayna'nın "kasıtlı sabotajı" olarak değerlendirdi.

42 BİN KİŞİ RİSK ALTINDA

Ukraynalı yetkililer, ülkede bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santralini besleyen Kakhovka barajında meydana gelen patlamaların tetiklediği sel felaketi nedeniyle yaklaşık 42 bin kişinin risk altında olduğunu tahmin ediyor.

BM GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Birleşmiş Milletler (BM), sel sorununu görüşmek üzerine Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırırken, BM'in Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, "felaketin büyüklüğünün" ancak önümüzdeki günlerde anlaşılacağı uyarısında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler