1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Ukrayna’da izinsiz nükleer faaliyetler araştırılacak

Ukrayna’da izinsiz nükleer faaliyetler araştırılacak

Rusya, Ukrayna’nın savaşta kullanmak üzere ‘kirli bomba’ adı verilen radyoaktif malzeme içeren kitlesel imha silahı ürettiğini açıkladı. IAEA bu iddiaları araştıracak.

Ukrayna’da izinsiz nükleer faaliyetler araştırılacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Ukrayna’da izinsiz nükleer faaliyetlerde bulunulup bulunulmadığını denetleyecek. 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Ukrayna hükümetinin talebi üzerine, ülkedeki iki bölgede "izinsiz nükleer faaliyetlerde" bulunulup bulunulmadığının denetleneceğini bildirdi.

Rusya devlet haber ajansı RIA, geçtiğimiz günlerde Ukrayna'da kirli bomba üretimi için Dnipropetrovsk bölgesindeki bir tesisin ve Kiev'de bir enstitünün kullanıldığını yazmış, BM Güvenlik Konseyi'nin Rusya temsilcisi Vassily Nebenzia, "Ülkesinin Ukrayna'nın kirli bomba kullanmasının nükleer terör eylemi olarak göreceğini" söylemişti. 

UKRAYNA İDDİALARI REDDETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın, radyoaktif madde içeren "kirli bomba" kullanabilecekleri iddialarını reddetti. Zelenski, Rusya'nın kendi saldırı planlarının açık işaretleri olarak bu iddiaları ortaya attığını savunarak, "Rusya Ukrayna'nın bir hazırlık içinde olduğunu iddia ettiğinde bunun bir anlamı vardır: Rusya zaten bu hazırlığı yapmıştır" dedi.

Kitlesel yıkım silahları olarak bilinen kirli bombalar, geleneksel patlayıcıların yanı sıra radyoaktif malzeme içeriyor. Bu tip bombalar, nükleer silahlardan daha ucuz ve daha hızlı bir etkiye sahip. Ayrıca radyoaktif serpinti kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler