1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna`dan Gazprom`a: Bu fatura çok

Ukrayna`dan Gazprom`a: Bu fatura çok

Enerji Günlüğü - Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Rusya'nın doğalgaz tekeli Gazprom'un kendilerine gönderdiği 7 milyar dolarlık doğalgaz faturasının...

Ukrayna`dan Gazprom`a: Bu fatura çok

Enerji Günlüğü - Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Rusya'nın doğalgaz tekeli Gazprom'un kendilerine gönderdiği 7 milyar dolarlık doğalgaz faturasının 'adil olmadığını' söyledi ve bunu Moskova ile görüşmeye hazırlandıklarını söyledi. Litvanya ziyareti sırasında konuşan Yanukoviç, 'Gazprom'a bu faturanın adil olmadığını söyledik. Bu konuyu Rusya ile görüşmelerde daha derinlemesine incelemeye hazırız' dedi. Ukrayna'nın devlet enerji şirketi Naftogaz, Gazprom'dan geçen yıl sözleşmesini yaptıkları, ancak satın almadıkları doğalgaz için 7 milyar dolarlık sürpriz bir fatura gönderdiğini doğrulamıştı.

Yanukoviç, Rusya'nın kendilerine uyguladığı doğalgaz fiyalarının 'objektif bir şekilde hesaplanmadığını' söyledi ve konuyla ilgili olarak şu an hapiste bulunan rakibi eski Başbakan Yulia Timoşenko'yu suçladı. Yanukoviç, 'Doğalgaz fiyatları elbette ki objektif bir şekilde hesaplanmıyor ve adil değil. Fiyatlar, önceki yönetimin, yani Timoşenko'nun imzaladığı sözleşmelerin sonucu' dedi. Timoşenko, Rusya ile imzaladığı sözleşme sebebiyle görevi kötüye kullanmaktan yargılanmış ve 2011'in Ekim ayında yedi yıl hapse mahkum edilmişti. Timoşenko'nun mahkumiyeti, davanın siyasi niteliği bulunduğu görüşündeki Batı dünyası ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı.

Gazprom'un gönderdiği faturadan kısa bir süre önce Ukrayna, enerjide Rusya'ya bağımlılıklarını azaltmaya yönelik bir adım olarak Royal Dutch Schell ile 10 milyar dolarlık bir kaya gazı geliştirme anlaşması imzalamıştı. Kiev ile Moskova arasında doğalgaz fiyatları sebebiyle yaşanan anlaşmazlık, 2009 kışında Gazprom'un Ukrayna'ya doğalgaz akışını kesmesine ve Doğu Avrupa'da milyonlarca kişinin soğukta kalmasına yol açmıştı. Yanukoviç'i kabul eden Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ise, 'AB'nin siyasi muhaliflerin yargılanması konusunu yakından takip ettiğini' söyledi. Litvanya, önümüzdeki Temmuz ayında AB'nin dönem başkanlığını üstlenecek.

Önceki ve Sonraki Haberler